Recept

Jobb napok - kopp-napok

Egyéb2004. 06. 25. péntek2004. 06. 25.
Recept


Olívasaláta
Felaprítunk 2 fej vöröshagymát. Felkockázunk 50 dkg paradicsomot, 2-3 zöldpaprikát, 20 dkg kígyóuborkát. Felkarikázunk 2 csomag retket. Meglocsoljuk 2 citrom levével, és elkeverjük 1 dl olívaolajjal. Megszórjuk felaprított petrezselyemmel és snidlinggel. Néhány szem olívabogyóval díszítjük. Hűtve tálaljuk.

Currys csirke
1 kg csirkemellet kifilézünk, csíkokra vágunk. Apróra vágunk 3 fej vöröshagymát, 3 gerezd fokhagymát. 10 dkg kókuszreszeléket és 10 dkg földimogyorót leforrázunk és állni hagyjuk. Felkockázunk 5 db nagyobb burgonyát, 1 db kígyóuborkát, 2 nagyobb paprikát. 10 dkg mazsolát langyos vízbe áztatunk, 2 banánt felkarikázunk. Vajon megdinszteljük a hagymát, megszórjuk curryvel, cayenne-i borssal, kevés fahéjjal és hozzáadjuk a csirkemellet. Fedő alatt pároljuk tíz-tizenöt percig. A leszűrt burgonyát a húshoz adjuk. Minden hozzávalót vajon külön-külön átforgatunk. Tányéron körberakva tesszük a hús mellé. Rizzsel és lehetőleg forrón tálaljuk.

Baklava
Elmorzsolunk 25 dkg lisztet 6,5 dkg margarinnal. Sózzuk, majd hozzáadunk 2 tojást és labdát formálunk belőle. 30 percig hideg helyen pihentetjük. Elkeverünk 20 dkg vagdalt mogyorót 10 dkg cukorral és 10 dkg olvasztott vajjal. Az öntethez összeforralunk 15 dkg cukrot, 7,5 dkg mézzel és másfél dl vízzel. Főzzük 5 percig és hozzákeverünk 1 evőkanál citromlevet. A tésztát 5 részre vágjuk. Lisztezett konyharuhán kinyújtjuk a lapokat. Az első lappal kibélelünk egy tepsit és megkenjük mogyorós krémmel. Rétegezzük a lapokat és a krémet. Amikor az utolsó lappal beborítottuk a krémet, meglocsoljuk a máz felével és előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. A sütőből kivéve a maradék mázzal leöntjük. Azonnal tálaljuk.
A menü ára 4 személyre: 2500 Ft.

*

Zöldségleves cukkinivel
Másfél liter húslevest felforralunk. Hozzáadunk 50 dkg felkockázott burgonyát, 20 dkg felkarikázott sárgarépát. Fedő alatt körülbelül tíz-tizenöt percig főzzük. Beleteszünk 1 kisebb felcsíkozott cukkinit és főzzük 5 percig. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük bazsalikommal. Forrón tányérokba tálaljuk, és minden tányérba csúsztatunk 1-1 nyers tojást. Pirított zsemlekockával is kínálhatjuk.

Spenóttorta
Eldolgozunk 25 dkg lisztet 10 dkg margarinnal, l tojással és egy csipet sóval. Cipót formálunk belőle, majd letakarva, hűtőben 30 percig pihentetjük. Olajon megfonnyasztunk 2 fej felaprított hagymát és 75 dkg spenótot. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük szerecsendióval. Simára keverünk 25 dkg krémsajtot 25 dkg tehéntúróval, 3 tojással, sózzuk, borsozzuk. Felkockázunk 25 dkg gépsonkát. Kivajazunk egy tortaformát, kinyújtjuk a tésztát, és beletesszük a formába. Eligazítjuk úgy, hogy a tepsi oldalára nyomkodjuk a tésztát. Elsimítjuk rajta a krémsajtot, rárakjuk a spenótot, majd megszórjuk a sonkával. A tetejét meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben negyvenöt-ötven percig sütjük.

Eperkehely
Félbevágunk 40 dkg szamócát. 2 zacskó vaníliás pudingport elkeverünk 1 dl muskotályos fehérborral és 10 dkg porcukorral. Ezután apránként hozzáadunk 1 liter tejet, és lassú tűzön, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Ha elkészült, langyosra kihűtjük. 2 dl tejszínt kemény habbá felverünk és hozzáadunk két zacskó vaníliás cukrot és 1 habfixálót. Kevés habot félreteszünk a kehely díszítéséhez, a többit óvatosan a pudingba keverjük. Félig töltünk 4 pudingos poharat a krémmel, majd a pohár oldalára ragasztjuk az eperszemeket körbe, és feltöltjük a poharakat a krémmel. Tejszínnel és eperszemekkel díszítjük. Hűtőszekrényben pihentetjük és hidegen tálaljuk.
A menü ára 4 személyre: 1700 Ft.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek