"Szerencsések vagyunk, hogy ilyen ember a pápa"

Kevés olyan ember van, aki akkora tekintéllyel és hatalommal bír, hogy szavai és tettei határokon ívelnek át, és számos követőre talál nyelvi, vallási vagy politikai nézetektől függetlenül is. A pápai státus ilyen hatalommal jár, és II. János Pál kétségkívül mindig is teljes mértékben tudatában volt a posztjából eredő befolyásnak.

Egyéb2004. 06. 04. péntek2004. 06. 04.
"Szerencsések vagyunk, hogy ilyen ember a pápa"

Isten földi helytartójaként a szentatya nem csupán egyszerű pap, hanem egy köztiszteletben álló, erős világpolitikai vezető, aki kiáll az emberi jogok mellett, elítéli a háborúkat, ellenzi az erőszakot és az elnyomást. Hadserege nincsen. Csupán a médiát használva fegyverként a világ országainak közel kétharmadába jutnak el a róla szóló hírek, és nem csupán a keresztény vezetőkre gyakorol nagy hatást, hanem zsidó, iszlám és kommunista elöljárókra is. Május 18-i születésnapjának alkalmából a Discovery Channel új dokumentumfilmet tűz műsorára június 10-én II. János Pál, a béke nagykövete címmel, amely betekintést nyújt II. János Pál pápaságának 25 éves történetébe, annak legnevezetesebb pillanataiba, elért eredményeibe, valamint abba az örökségbe, amelyet maga után hagy majd.

{p} A későbbi pápa Karol Wojtylaként 1920-ban látta meg a napvilágot a Krakkó melletti Wadowicében. Túlélte a második világháborút, és mindvégig fájdalmasan tudatában volt a közeli Auschwitzban zajló eseményeknek, mivel szemtanúja volt annak, ahogy barátait elhurcolják a nácik. Később csatlakozott az ellenállók földalatti mozgalmához. A háború után saját bőrén tapasztalhatta meg a sztálini elnyomást, amikor megtiltották a vallásgyakorlást, és csak titokban tarthatott misét azoknak, akik ennek ellenére bátran vállalták hitüket. Mindez kétségkívül hozzájárult ahhoz, hogy nagyfokú ellenérzés alakuljon ki benne az erőszak, az elnyomás és az emberi jogok lábbal tiprása ellen. A nyolc nyelven folyékonyan beszélő pápa már azzal is történelmet írt, hogy 455 év után ő lett az első nem olasz származású kiválasztott. Pápaságának 25 éve alatt soha nem riadt vissza a nehézségektől és a kihívásoktól. Így például a katolikus egyház egyértelmű rosszallása ellenére látogatott el Izraelbe és a Közel-Keletre, a Szent Péter téren tartott háborúellenes beszédében pedig nyilvánosan elítélte az iraki háborút.

{p} A műsor végigkíséri a pápa életútját pappá szentelésétől megválasztásán át egészen a mozambiki, lengyelországi és izraeli látogatásáig, miközben interjúrészleteket közöl II. János Pál azon beszélgetéseiből, amelyet a világ legrangosabb vezetőivel, újságírókkal és szakértőkkel folytatott. Az interjúalanyok között megtalálható idősebb George Bush, Lech Walesa, Mihail Gorbacsov, Robert M. Gates korábbi CIA-igazgató, Pio Lanhi érsek, amerikai pápai nuncius, James Nicholson, az USA vatikáni nagykövete, továbbá Eli Zborowski, egy lengyel zsidó, aki egész családját elvesztette Auschwitzban, és akit lengyel katolikusok mentettek meg. Zborowski egyike volt annak a hat holokauszt-túlélőnek, aki a pápa legutóbbi, 2000-es izraeli látogatásakor találkozhatott a katolikus egyházfővel. A II. János Pálról kialakult kép olyan embert mutat, aki hidat tud verni az emberek között, mestere a párbeszédnek, és beszédesen tud hallgatni is. Gorbacsov például azt mondja róla: "A szemei szó szerint ragyognak.

{p} Nagyon figyelmesen tud nézni. Nem nevezhetném elsőrangú szónoknak, de kétségkívül mestere a társalgásnak." Eli Zborowski így emlékszik vissza a vele való találkozásra: "Számára egy emberi lény voltam, valaki, akivel törődött... Szerencsések vagyunk, hogy egy ilyen ember a pápa, egy vallás, emberek millióinak a vezetője."A pápa a párbeszéd mestere és egyben szimbóluma is. Ő volt az első pápa, aki zsinagógában imádkozott, és az első, aki mecsetbe betette a lábát. Még a legmegátalkodottabb rosszakaróit is csodálatra késztette, hogy ellátogatott a zsidók legszentebb helyére, a jeruzsálemi Siratófalhoz, ahol nyilvánosan engesztelő imát mondott. A műsor feleleveníti a szentatya legjelentősebb utazásait az 1979. júniusi lengyelországi látogatásától, amikor hárommillióan özönlötték el Krakkó belvárosát, csak hogy láthassák és hallhassák.

{p} Lengyelországi körútján az ország lakosságának mintegy kétharmada találkozott vele, ami arra késztette az akkori lengyel hatóságokat, hogy megpróbálják kisebbíteni a személyének jelentőségét és fontosságát. Képzeletben ellátogathatunk vele Chilébe, ahol a történelem egyik legvéresebb kezű diktátorával, Augusto Pinochettel találkozott, majd elkísérhetjük Kubába, ahol Fidel Castro vendégeként emelt szót a politikai foglyok szabadon engedéséért és az alapvető demokratikus reformokért. Követhetjük továbbá 1983-as találkozásán a lengyel kommunisták vezetőjével, Jaruzelskivel, majd a forradalom hevétől izzó Nicaraguába tett látogatásán, az említett izraeli útján és végül láthatjuk megható hazatérését Lengyelországba 2002-ben. Mindazonáltal a műsor nem csupán a múltat eleveníti fel, hanem a jövőbe is vet egy pillantást azáltal, hogy górcső alá veszi azt az örökséget, amelyet egy olyan formátumú személyiség hagyhat, mint II. János Pál.

{p} Elődeivel ellentétben II. János Pál felismerte Afrika jelentőségét, olyan régiónak tekinti, amelynek kiemelt figyelemre és törődésre van szüksége. Mindig is tökéletesen tiszteletben tartotta a helyi szokásokat és hagyományokat, és azt vallotta, hogy a katolikus egyház hagyományos szertartásait mindig az adott terület kultúrájához kell igazítani. A 126 pápaválasztó bíboros közül 122-t már ő nevezett ki, a kar fele nem nyugati országokból származik. Alapjaiban változtatta meg ezzel a katolikus egyházvezetés arculatát. Biztosította ezáltal, hogy reformjai, liberális felfogása, valamint az általa képviselt irányvonal, "a vallás emberi arca", tovább él majd, és nem merül feledésbe. Mint minden erős vezetőnek, a pápának is vannak kritikusai, habár még ők is kénytelenek elismerni, tisztelni feddhetetlen jelleméért, kitartásáért és az általa vallott értékek fáradhatatlan képviseletéért. Az, hogy 2003-ban béke Nobel-díjra jelölték, egyértelműen jelzi, léteznek értékek, ideálok és cselekedetek, amelyek fölötte állnak a nemzeti, politikai vagy vallási különbségeknek.

A II. János Pál, a béke nagykövete című film június 10-én 20 órakor látható.

Ezek is érdekelhetnek