Tea és könyvesbolt

Középkori, boltíves kapun áthaladva ér a látogató a belső udvarról nyíló Litea könyvesboltba. A budai vár szívében, a Fortuna utca és Hess András tér sarkán már 15 éve várja az olvasni, böngészni szerető olvasókat egy valódi könyveshely.

EgyébLovass Ildikó2004. 06. 18. péntek2004. 06. 18.
Tea és könyvesbolt


Török András Nagy Budapest című útikalauzában - amely a szerző szándéka szerint majdnem mindazt tartalmazza, amit tudni kell a főváros teljes körű élvezetéhez - ezt írja róla: "A kevés igazi személyiséggel rendelkező budai könyvesbolt egyike. A Hilton Szállóval szemben, az udvarban, a kilencvenes években kiépült, épülethez illő stílusú pavilonsorban található ez a bolt, amely az erősen konzervatív vári polgárság egyik szellemi központja. Már neve is a Literatúra és a Tea szó kereszteződéséből született. Közepén cserépkályha, mely mellé le lehet kuporodni, nem szokták kinézni a nem vásárló böngészőket sem. A bolt erőssége a magyar történelem és helytörténet, a teljességre törekedve, idegen nyelven is."
A könyvesbolt és teaház otthonosságot, szellemi izgalmakat, jóízű beszélgetéseket, irodalmi esteket egyaránt nyújt vendégeinek. Sajátos arculata révén vidékről és külföldről is egyre több visszatérő látogatót vonz, jelentős a törzsközönsége. A Helikon meg a Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó 1989-ben hozta létre, ma is ők a tulajdonosai az üzletnek, amely már korszerű vállalkozási formában működik. Vezetője, Bakó Annamária csaknem negyven éve dolgozik a könyvszakmában. Rokonszenves megszállottsággal, fáradhatatlanul, az irodalom, az értékek tiszteletével vezeti az üzletet, szervezi a programokat. A könyvesbolt egyúttal teázó, kávézó, zeneszalon, randevúhely is, a maga nemében az első volt indulása idején. Azóta szerencsére lettek követői.
- A szalon háziasszonyának szerepét szívesen töltöm be. A Litea Könyvesház létét, sajátos arculatát az idő igazolta. A kultúra- és könyvbarátok igénylik és szeretik. Mindez tudatos formálás eredményeképpen jött létre, eleve ilyen szándékkal készült az üzlet. Fiatal kolléganőim nem vendéglátósok, hanem elsősorban könyvesek, de megtanulták a kiszolgálást is. Csodálatos hivatás könyvesnek lenni, bármilyen nehéz, hiszen fizikailag is alaposan igénybe veszi az embert. A mai világban egyáltalán fönnmaradni sem könnyű. Tíz éve önálló vállalkozásban dolgozunk. A kiadók privatizálása óta bérleményként működtetjük az üzletet. Egy ilyen vállalkozás több örömet termel, mint pénzt. Ma sem tudom, honnan merítettem a bátorságot, hogy bele mertem vágni. Az üzletmenet irányítását és szervezését a fiammal, Bakó Károly Budával közösen végezzük. Minden rajtunk múlik, a terheket mi viseljük, a hasznát mi élvezzük.
{p}A Litea már megkapta a Hermész-díjat. A szakma erkölcsi elismerése a közelmúltban emléktáblára is került a bolt belső falán: "A nemzeti és kulturális örökség minisztere tanúsítja, hogy a könyvesbolt megfelel a könyvkereskedelem legmagasabb követelményeinek." A pályázati feltételek között szerepel a bolt esztétikus megjelenése, a munkatársak kulturáltsága és segítőkészsége, idegennyelv-ismerete. Az irodalmi és könyvkultúra magas szintű menedzselését is nyújtani kell a díjazott boltnak, ami természetesen sok elvégzendő külön feladattal jár. A magyar könyvpiacon jelen lévő könyvállomány jelentős része megtalálható a polcokon. A választék igen bőséges, különösen gazdag a Vár történelméhez kapcsolódó anyag. Csaknem hatszáz éve éppen ezen a helyen működött Hess András nyomdája, itt készült az első magyar nyomtatott könyv, a Budai krónika. Ennél méltóbb örökség aligha lehetne egy könyvesbolt számára. A nemes hagyomány jegyében könyvkiadásba is fogtak, elkészült néhány, a Vár évszázadait tükröző kiadvány, köztük az Áll Buda még című, a magyar irodalom várbeli századairól szóló kötet.
A könyvesház egyik jellegzetessége, hogy ide a sétáló ember tér be, nem a rohanó vásárló. Elsősorban nem is aktuális sikerkönyveket tartanak. A kínálat igazodik a hely jellegéhez. A vendégkör szívesen olvasgat, nem célirányosan keres egy konkrét művet. A törzsvendégek rendszeresen visszajárnak, igényes irodalmi, történelmi, művészeti kötetek között válogathatnak. Aki egyszer jelen volt a könyvszalon heti rendszerességű estjein, máskor is elmegy. Írók, művészek egész sora fordul meg a könyvbemutatókon, irodalmi rendezvényeken, előadóesteken. Másik nagy vonzereje a Liteának, hogy hét végén is nyitva tart. Rendszeresen térnek be ide családok, és egy-két órát szívesen töltenek el a zsúfolásig megtelt könyvespolcok között. Az olvasás örömét, a könyv varázsának élményét vihetik haza a gyerekek. A Budavár díszpolgára címmel kitüntetett, székely családból származó Bakó Annamária rengeteget tud arról, hogyan változtak a könyvvásárlási szokások az elmúlt években. Egész életét a könyvespultnál töltötte, a vevők óhatatlanul megosztják vele napi örömeiket és gondjaikat. Jól ismeri a külföldiek igényeit is.
- A Várban rengeteg turista fordul meg, az idegen nyelvű kötetek eladása nélkül mi sem élnénk meg. A forgalmunk felét a turizmus hozza. Az élet drágulásával a könyvvásárlás is visszaszorul a családok életében. A napi gondok jobban ránehezednek az emberre, kevesebb idő és energia jut az olvasásra. Arisztotelész gondolata igen időszerű ma is, szívesen idézem mottóként, ennek jegyében érdemes élni: "A műveltség jó sorsban ékesség, szükségben menedék."

Ezek is érdekelhetnek