Tudományos mozaik

Június 8-án különleges csillagászati jelenség szemtanúi lehetnek mindazok, akik nyomon követik a Vénusz bolygó elvonulását a Nap előtt - tájékoztatta lapunkat Rezsabek Nándor csillagász.

Egyéb2004. 06. 04. péntek2004. 06. 04.
Tudományos mozaik

A VÉNUSZ ELVONUL A NAP ELŐTT. A jelenség meglehetősen ritka: megfigyelésére legutóbb 1882-ben adódott alkalom, legközelebb pedig 2012-ben lesz látható. Aki meg akarja figyelni a nem mindennapi tüneményt, annak számára fontos hangsúlyozni azt a figyelmeztetést, ami elhangzott a teljes napfogyatkozáskor is: akár távcsővel, akár szabad szemmel nézi valaki az égi jelenséget, hatásos fénycsökkentő eszköz nélkül veszélyes a Napba tekintenie, óvatlansága miatt könnyen megvakulhat! Aki szabad szemmel  akarja nyomon követni a reggel 7 óra 19 perckor kezdődő eseményt, annak számára az 1999-es napfogyatkozás-néző szemüvegek - ha megfelelő állapotban vannak - kiválóan alkalmasak erre, a túlexponált film, a kormozott üveg, a CD- vagy a flopi azonban nem! Aki speciális napszűrővel ellátott csillagászati távcsőbe pillant, az a Nap korongja előtt elvonuló óriási fekete foltként láthatja bolygószomszédunkat egészen 13 óra 23 percig, amikor is véget ér a jelenség. 

{p} ZSÍRSZÖVETBŐL CSONTSZÖVET. Napjainkban a nagy lendülettel folyó őssejtkutatás jóformán hetente szolgál újdonsággal az embergyógyászatban. Legújabban amerikai kutatók arról számoltak be, hogy egy patkány koponyáján támadt négy milliméteres repedést olyan átültetett őssejtekkel sikerült összeforrasztani, amelyeket előzőleg zsírszövetből vontak ki. (A patkány zsírszövetéből kivont őssejteket a csontban is megtalálható apatit nevű vegyület mint hordozó révén juttatták a repedésbe, és ott csontszövetté fejlődtek.) Ha ez az állatvilágban bevált módszer az embergyógyászatban is alkalmazható lesz, akkor lehetővé válhat, hogy az emberi zsírszövetben lévő őssejteket izom- és csontsérülések gyógyítására használják.

{p} FÁJDALOMMENTES SZÚRÁS. Amerikai kutatók olyan új eljárást dolgoztak ki, amelynek alkalmazásával fájdalommentesen lehet vért venni, illetve gyógyszereket juttatni a szervezetbe. A hagyományos, tűvel végzett fájdalmas beavatkozás helyett mikrometszéssel apró nyílásokat ejtenek a bőrön és ezeken keresztül juttatják például az oltóanyagot  a bőr alá. A mikrometszéses technika közelebbről azt jelenti, hogy a bemetszésekkel egy időben nagy nyomás alatt álló gáz közvetítésével apró részecskéket juttatnak a bőrbe. Ezek - áthatolva a bőrön - csatornákat vájnak a bőrszövetben, amelyeken keresztül megnyílik az út a bőr alatti részekig. E csatornákon át lehet azután vért venni vagy éppen gyógyszert bejuttatni a szervezetbe.

{p} FERTŐZŐ TENGERI KAGYLÓK. Több százan megfertőződtek hepatitis A-vírussal Nápoly környékén azok közül, akik tengeri kagylót fogyasztottak. A kutatók szerint a Földközi-tengerben élő puhatestűek mintegy negyven százalékában kimutatható a májgyulladást okozó vírus. A vizsgálatokat Olaszország, Spanyolország és Görögország tengerparti üdülőhelyein és városaiban végezték. Mivel minden ötödik állat fertőz, nagyon meggondolandó a fogyasztásuk. Jó hír viszont az efféle ínyencségek kedvelőinek, hogy a mesterségesen tenyésztett kagylókban nem találtak kórokozót.

MOBILVAKU. Egyre népszerűbbek azok a mobiltelefonok, amelyekkel fényképezni, illetve a felvételeket továbbítani is lehet. (Tavaly 84 milliót adtak el ebből a típusból, kétszer annyit, mint a digitális fényképezőgépből.) A legújabb modellekbe már vakut is beépítettek, hogy még tökéletesebb felvételeket lehessen készíteni. A különleges, parányi vaku világító diódákból áll, amelyek a mögéjük beépített reflektor jóvoltából mintegy két méter sugarú körben egyenletesen világítják meg a környezetet. Mivel az ilyen speciális vakuk vastagsága alig két milliméter, a legkisebb mobiltelefonba is beépíthetők.

Valló László

Ezek is érdekelhetnek