Életmentő védőoltások

A torokgyík, gyermekbénulás, szamárköhögés, kanyaró pár évtizeddel ezelőtt még rettegésben tartotta a szülőket. A járványok megszűnése annak köszönhető, hogy ma már hazánkban is törvény írja elő: a kisgyermekeknek életük különböző szakaszaiban kötelező bizonyos védőoltásokat beadatni, így szerezve védettséget a súlyos fertőzésekkel szemben.

EgyébBalogh Mária2004. 07. 16. péntek2004. 07. 16.
Életmentő védőoltások


Az egész országon átvonuló korábbi járványokat szerencsére csak hírből, könyvekből ismerjük. Az utolsó gyermekbénulásos megbetegedést például 1969-ben regisztrálták Magyarországon. Ma már nem kétséges a szakemberek és a szülők számára, hogy a védőoltások életeket menthetnek meg.
A védőoltások világnapján országszerte megtartott tanácskozásokon a szakemberek kiemelték: a gyermekek alapvető joga, hogy védőoltásokban részesüljenek, amelynek biztosítása a felnőtt társadalom erkölcsi kötelessége. Úgy a szülőké, mint az orvosoké és a mindenkori kormányé. A védőoltások elmaradásának legsúlyosabb következményei lehetnek a járványszerű megbetegedések, továbbá a szövődmények, olykor pedig a halál.
Ezeket az oltásokat csak igen körültekintő tanulmányozások után lehet elhagyni. Többek között biztosnak kell lenni abban, hogy a világ minden országában elmúlt a veszély. Ez azért fontos, mert ha egy nem védett közösség fertőződik, óriási járványok alakulhatnak ki. Az egyes országok védőoltásrendszerének összehangolását tekinti az egyik legfontosabb feladatának az Európai Országok Gyermekorvos Társaságainak Uniója (UNESPA) - tudtuk meg Molnár Andrea gyermekgyógyásztól.
{p}Magyarországot az elmúlt években több irányból is veszélyeztették járványos megbetegedések. Ukrajna felől például a diftéria, Ausztria és Románia irányából pedig a kanyaró. A teljes körű védőoltásoknak köszönhetően viszont nem fordultak elő hazánkban megbetegedések. A széles körben alkalmazott védőoltási rendszer eredményeképpen bizonyos betegségek teljesen eltűntek, így például abbahagyhattuk a himlő elleni védekezést.
A gyermekgyógyász örömmel számolt be arról, hogy a korábbi évektől eltérően napjainkban a gyermekek többsége szinte tünetmentesen vészeli át a védőoltásokat követő napokat. Ez azért alakulhatott így, mert a jelenlegi oltóanyagok a korábbiakhoz képest sokkal korszerűbbek. A védőoltások kifejlesztésének, korszerűsítésének folyamata ezzel együtt nem állhat meg. Csak egészséges gyermek kaphat védőoltást, az orvosok nem oltanak tehát súlyos, lázas állapottal járó hurutos betegeket, de lényeges bizonyos műtétekkel is összeegyeztetni az oltás időpontját. Külön odafigyelést igényel a leukémiás, az immunológiai betegségben szenvedő és a sejtölő készítményekkel kezelt, valamint az immunhiányos gyermekek védőoltásának beadása is.
Az egészségügyi világszervezet, a WHO beszámolójából kiderül: a vakcinák napjainkban több mint hárommillió gyermeket mentenek meg a Földön a haláltól. Kétmilliót azonban még mindig elveszítenek a védőoltásokkal egyébként megakadályozható betegségekben.Magyarországon a gyermekek 99,9 százaléka megkapja a szükséges oltásokat. Ezek elmulasztásával a fertőzések visszatérhetnek - ezért alapvető fontosságú, hogy minden szülő felelősen gondolkodjon erről, elsősorban gyermeke egészsége érdekében.
{p}A babák az élet első napjaiban, még a szülészetről való távozás előtt kapják meg a BCG-t, ami a tüdőbaj ellen véd. (Egyes védőoltások esetében a védettség kialakulásához "emlékeztetőre", azaz ismétlő oltásokra van szükség.)
A második, amit életkor szerint kapnak a kisdedek, a Di-Per-Te sorozat, ami a diftériával, a szamárköhögéssel és a tetanusszal szemben nyújt védettséget. Ezt három, négy, öt, majd tizenkét hónapos korban kapják a babák a körzetileg illetékes gyermek- vagy háziorvosnál. Ezt később több alkalommal is meg kell ismételni, amire rendszerint a védőnők hívják fel a szülők figyelmét.
Az említett oltássorozattal egy időben, ugyancsak a körzeti orvosnál, három alkalommal kapják a kicsik gyermekbénulás ellen a Sabin-cseppeket.
Az ötödik éve kötelező oltás, amire két, négy és tizennyolc hónapos korban kerül sor, a H.infl.B. ellen óv. Ez a baktérium a csecsemők súlyos betegségeit okozhatja, köztük az agyhártyagyulladást, de különböző veszélyes légúti betegségeket is előidézhet.
A hazai kötelező oltások sorát - amelyekbe a hat-, a tizenegy és a tizenkét évesek újraoltása is beletartozik - a 15 hónapos korban beadott MMR követi. Ez a mumpsz, a kanyaró és a rózsahimlő elleni védőoltás összekapcsolását jelenti.
Öt esztendővel ezelőtt tették kötelezővé a nyolcadik osztályosok számára a hepatitis B elleni oltást, mely a különböző májbetegségek ellen nyújt védelmet.

Ezek is érdekelhetnek