Kerti naptár

Nyár közepére befejeződik a hajtások erős növekedése, így már ritkábban lesz szükség a szőlő csonkázására, kötözésére.

EgyébVeszelszky Éva2004. 07. 09. péntek2004. 07. 09.
Kerti naptár

SZŐLŐ. Nyár közepére befejeződik a hajtások erős növekedése, így már ritkábban lesz szükség a szőlő csonkázására, kötözésére. Ettől az időszaktól azonban a növekvő fürtök súlyát is el kell bírniuk a vesszőknek, ezért a harmadik kötözésnek a korábbiaknál erősebbnek kell lennie. A hajtások vezetésénél és rögzítésénél a jól átszellőző, kellően benapozott lombfelület kialakítására törekedjünk, hisz ez a jó termésminőség egyik alapfeltétele. Az erőteljes hajtásokat csonkázzuk - a támrendszer fölött visszabukó vesszőket 40-50 cm-re visszavágjuk. Mindeközben arra is ügyeljünk, hogy a legfelső fürt felett legalább 5-6 levelet meghagyjunk, de a fürtöket árnyékoló leveleket minden esetben eltávolítsuk! A levélhónaljakból kitörő hajtásokat 3-4 levélre visszacsípjük - nem kitörjük -, hisz ezeknek a termésminőség alakulásában lesz fontos élettani szerepük.

{p} GYÜMÖLCS. A cseresznye- és meggyszüret utáni időszak a legkedvezőbb a fák nyári metszésére. Tapasztalatok szerint ilyenkor gyorsabban gyógyulnak és kevésbé mézgásodnak a metszési sebek. Ugyanígy a kajszifák alakító metszésére is a szüret utáni időszak a legjobb, ilyenkor kisebb a fa- és ágelhalást előidéző kórokozók fertőzésének a veszélye. A kajszifák nyári metszését augusztus végéig fejezzük be! A metszési sebeket minden esetben kezeljük Biocera oltóviasszal vagy gombaölő szert is tartalmazó sebzáró készítménnyel!Július közepétől augusztus közepéig tart a nyári alvószemzések ideje. Először a melegigényes dió- és mandulafákat szemezzük be, mert az alany és a nemes rész összeforrásához 2-3 hetes meleg szükséges. A hónap végén, csapadékmentes időszakban szemezzük saját alanyra a kajszit, majd augusztus közepéig a többi fajt, mindaddig, amíg az alanyok jól adják a héjukat.

{p} VETEMÉNYES. A lekerült korai zöldségek helyére folyamatosan vethetünk kaprot és céklát, a hónap végéig gumós édesköményt, cikóriát és áttelelő hagymát, palántáról telepíthetünk fejes- és jégsalátát, tárolási káposztát, kései karalábét, kínai kelt, rövid tenyészidejű karfiolt és kelkáposztát. Az üresen maradó területeken zöldtrágyának vessünk gyorsan kelő és talajfertőtlenítő hatású fehérmustárt, amely kedvező hatású a retek- és káposztafélék kivételével minden kultúra előtt és után. A tápanyagigényes paprika-, paradicsom-, uborka- és tökfélék meghálálják, ha fejtrágyázással pótoljuk a felélt tápelemeket.A fűszernövények közül a citromfű, kakukkfű, mentafélék, oregánó, levendula és bazsalikom elvirágzott hajtásait akkor is vágjuk vissza, ha nincs szükségünk a drogra, hisz a tövek csak így újulhatnak meg. A levágott és felaprított hajtásokat mulcsként terítsük a vetemények tövéhez, kártevőriasztó hatásuk így is érvényesülhet.

Ezek is érdekelhetnek