Ritmusok ? érzések

Megasztár. A Megasztár meghódította Magyarországot. Bebizonyosodott, hogy számos tehetséges énekes rejtőzik vidéken. Néhány hónap múlva kezdődik a következő sorozat, addig azonban még a jelenlegi kedvencekre vetül a reflektorfény.

EgyébBorzák Tibor2004. 07. 09. péntek2004. 07. 09.
Ritmusok ? érzések

Majdnem mindennap cikkeznek róluk a bulvárlapok, a felfedezettek némelyike már menekül az újságírók elől. A lemezkiadó is igyekszik kihasználni a fiatalok népszerűségét, már a második válogatást adja ki tőlük. A már bearanyozódott első Megasztár-album hetekig vezette a toplistát, az ország legkeresettebb hanghordozója lett. És most itt a folytatás: a Best of Megasztár CD-n, kazettán, videón és DVD-n is megjelent. A döntők legjobb dalai mellett felcsendül a közösen énekelt Fújom a dalt című Demjén-sláger, illetve három verzióban szólal meg a Csillagdal. A Megasztár legteljesebb keresztmetszetét a 173 perces DVD adja. Minden megtalálható rajta, amit a hónapok során a képernyőn láttunk: az elődöntősök, a döntősök, a négy befutó (Tóth Veronika, Oláh Ibolya, Gáspár László és Kandech Evelyne) fellépései, a közös produkcióik és a hazai sztárokkal előadott duettjeik. Az extrák között fotógaléria is szerepel.    (Sony Music Media)(Gáspár László posztere Műsormellékletünk hátlapján!)Világsztár.

{p} Tori Amos ötéves csodagyerekként kezdte, s akkor még Myra Ellen Amosnak hívták. Első kislemeze tizenhét esztendős korában jelent meg, aztán feldolgozott néhány Joni Mitchell-számot, melyeket sokáig megtartott repertoárjában. A különleges tehetségű énekesnő egy rockegyüttessel is próbálkozott, de nem nagyon tetszett neki a dolog, úgyhogy egy időre visszavonult. És közben kialakította saját világát, mégpedig az alternatív pop és a folk gyökereiből táplálkozó zenei hangulatot, illetve a hozzá társított mondandót, a sokszor túlságosan is szókimondó szövegeket. Tori Amos csillaga valójában akkor ragyogott fel, amikor Amerikából Londonba költözött. Debütáló albuma 1992-ben látott napvilágot, óriási siker lett, a kisasszony egyik pillanatról a másikra milliók kedvence lett. Legutóbb 2001-ben hallottunk róla, amikor jeles férfi előadók (például Lou Reed, Neil Young, Beatles) közkedvelt dalaiból készített lemezt. Most a Welcome To Sunny Florida című speciális DVD-jén több mint kétórás koncertje látható-hallható, a hozzá kapcsolódó CD-n pedig a világsztárrá nőtt művésznő kiadatlan dalai, ritka felvételei csigázzák fel a gyűjtők érdeklődését.    (Sony Music/Epic)Szupersztár. A Bob Dylan életművét bemutató sorozat hatodik darabja, a Live 1964 a szupersztár egyik legemlékezetesebb koncertjét tartalmazza, mégpedig dupla kiadványon.

{p} Helyszín: New York, Philharmonic Hall, időpont: 1964. október 31. A Halloween éjszakáján megtartott műsorban az akkor pályája elején tartó énekmondó legjobban szeretett dalai sorjáztak, hogy csak a Mr. Tambourine Man, a Gates of Eden, az It's Alright Ma című szerzeményeket említsük. A hangverseny varázslatos hangulatban zajlott, Dylan elemében volt, többször is megnevettette a közönséget. És nagyszerű vendéget választott magának, Joan Baezt, aki ugyancsak műfajteremtő volt. A klasszikus folk és blues műfajban Bob Dylan neve fogalom, a hatvanas-hetvenes évek tinédzsereinek bálványa, a történelem egy darabja. Igaz, közben elszaladtak fölötte az évek, de még mindig színpadon van. (Nemrég végre Budapestre is eljutott!) 1997-ben szívizomgyulladást kapott, sokáig nyomta a kórházi ágyat. Amikor kiengedték, azt mondta: "Majdnem találkoztam Elvisszel." De szerencsére túlélte a bajt, s új erővel indult világ körüli turnéra, élete legjobb lemezéért három Grammy-díjat zsebelt be. Most pedig jönnek sorban a nosztalgialemezei, újrakevert dalokkal.           (Sony Music/Columbia/Legacy)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek