Sistergő pecsenyék, piruló nyársak

Kiszámíthatatlannak és nehezen tervezhetőnek tűnik az idei nyár. Ám akármilyen szeszélyes is az időjárás, akadnak olyan szélcsendes, langymeleg esték, amikor a szabadban - lehet az városi erkély, hétvégi ház kertje, folyóparton vagy erdei tisztáson gyújtott tábortűz parazsa - hódolhatunk a sütögetés, bográcsolás, grillezés, a kerti parti örömeinek.

EgyébLovass Ildikó2004. 07. 30. péntek2004. 07. 30.
Sistergő pecsenyék, piruló nyársak

Sokféle módon süthetünk, főzhetünk a csillagos ég alatt. A családi házak, nyaralók, üdülők kertjében, de a városi háztartások egy részében is megtalálható az elektromos vagy faszénparazsas rostlap vagy grillsütő, a magunk faragta fa- vagy vásárolt fémnyárs. A jóízű beszélgetések, közös húsforgatások, jéghideg sörök, nagyfröccsök ünneppé varázsolják az estét. Mindenkinek megvan a saját felülmúlhatatlan receptje, egyéni fűszerezésű fogása: ki az alufóliában, ki a húspácolásban, ki a zöldséggrillezésben, ki a diszkoszban sülő ételben, ki a bográcsban hisz és amellett szavaz. Ne rontsuk el se a magunk, se mások kedvét: szervezzük meg, ki miben jeleskedik, azzal lássa vendégül a többieket. Ám egymás főztjébe beleszólni, jó tanácsokat adva belekontárkodni tilos! Néhány hosszú hurkapálca vagy frissen faragott fanyárs, egy tekercs alufólia, pár szelet szalonna és kenyér alapanyagként éppúgy megteszi, mint a legrafináltabb hozzávalók: teflonbogrács, grill brikett, gázpalackos, kerekes grillező és egyéb flancos eszköz. Szinte minden húsféle alkalmas leves és egytálétel, roston vagy alufóliában sült szelet vagy adag elkészítésére: hal, máj, kolbász, hurka, marha-, birka-, disznó-, baromfi- és vadhús. Szeletelni, darabolni, pácolni, több napig érlelni, a hozzá legjobban illő itallal kínálni már a háziasszony vagy a háziúr dolga. Közhely, ám igaz, hogy a napi konyhai robottól fintorogva menekülő férfiak ilyenkor bezzeg mesterien forgatják a fakanalat vagy a pecsenyevillát. A tűzrakás, a parázskészítés is büszke kötelességük.

{p} A tűz lobogása, a parázs izzása, a fűszeres-kesernyés füst, a piruló pörkölt vagy halászlé illata, a keverés, kóstolás szertartása, egymás közelsége visszaviszi az embert valahová nagyon messze, egy olyan meghitt, közösségi hangulatba, amelytől hétköznap bizony csillagközi távolságban élünk. Ha nem feledkezünk meg a kellő mennyiségű, felszeletelt kenyérről, a fogásokhoz illő salátákról, mártásokról, savanyúságról, papírszalvétáról, esetleg eldobható műanyag evőeszközről, tányérokról és poharakról, az alkohollal nem élők számára ásványvízről, üdítőkről, a biztonság kedvéért minden szabadtéri tűz mellé készített vödörnyi vízről, a hosszú szárú fogókesztyűről - minden készen áll a sikeres kerti parti lukulluszi élvezeteihez.    Csak példaként említünk néhány bevált fogást: mustáros karaj, borsos flekken, chilis csirkemell, tarjás nyárs, csevapcsicsa, fűszeres oldalas, lacipecsenye, szalonnás-krumplis csirkecomb, csöves kukorica, kolbász alufóliában, nyársra fűzött szalonna, virsli, gomba, ananász, roston sült hal, banán, padlizsán, bográcsban pásztortarhonya, marhagulyás, lecsó, vörösboros szarvaspörkölt, birkapaprikás, parázsban sült krumpli, alma.

Ezek is érdekelhetnek