Sistergő pecsenyék, piruló nyársak

Kiszámíthatatlannak és nehezen tervezhetőnek tűnik az idei nyár. Ám akármilyen szeszélyes is az időjárás, akadnak olyan szélcsendes, langymeleg esték, amikor a szabadban - lehet az városi erkély, hétvégi ház kertje, folyóparton vagy erdei tisztáson gyújtott tábortűz parazsa - hódolhatunk a sütögetés, bográcsolás, grillezés, a kerti parti örömeinek.

EgyébLovass Ildikó2004. 07. 30. péntek2004. 07. 30.
Sistergő pecsenyék, piruló nyársak

Sokféle módon süthetünk, főzhetünk a csillagos ég alatt. A családi házak, nyaralók, üdülők kertjében, de a városi háztartások egy részében is megtalálható az elektromos vagy faszénparazsas rostlap vagy grillsütő, a magunk faragta fa- vagy vásárolt fémnyárs. A jóízű beszélgetések, közös húsforgatások, jéghideg sörök, nagyfröccsök ünneppé varázsolják az estét. Mindenkinek megvan a saját felülmúlhatatlan receptje, egyéni fűszerezésű fogása: ki az alufóliában, ki a húspácolásban, ki a zöldséggrillezésben, ki a diszkoszban sülő ételben, ki a bográcsban hisz és amellett szavaz. Ne rontsuk el se a magunk, se mások kedvét: szervezzük meg, ki miben jeleskedik, azzal lássa vendégül a többieket. Ám egymás főztjébe beleszólni, jó tanácsokat adva belekontárkodni tilos! Néhány hosszú hurkapálca vagy frissen faragott fanyárs, egy tekercs alufólia, pár szelet szalonna és kenyér alapanyagként éppúgy megteszi, mint a legrafináltabb hozzávalók: teflonbogrács, grill brikett, gázpalackos, kerekes grillező és egyéb flancos eszköz. Szinte minden húsféle alkalmas leves és egytálétel, roston vagy alufóliában sült szelet vagy adag elkészítésére: hal, máj, kolbász, hurka, marha-, birka-, disznó-, baromfi- és vadhús. Szeletelni, darabolni, pácolni, több napig érlelni, a hozzá legjobban illő itallal kínálni már a háziasszony vagy a háziúr dolga. Közhely, ám igaz, hogy a napi konyhai robottól fintorogva menekülő férfiak ilyenkor bezzeg mesterien forgatják a fakanalat vagy a pecsenyevillát. A tűzrakás, a parázskészítés is büszke kötelességük.

{p} A tűz lobogása, a parázs izzása, a fűszeres-kesernyés füst, a piruló pörkölt vagy halászlé illata, a keverés, kóstolás szertartása, egymás közelsége visszaviszi az embert valahová nagyon messze, egy olyan meghitt, közösségi hangulatba, amelytől hétköznap bizony csillagközi távolságban élünk. Ha nem feledkezünk meg a kellő mennyiségű, felszeletelt kenyérről, a fogásokhoz illő salátákról, mártásokról, savanyúságról, papírszalvétáról, esetleg eldobható műanyag evőeszközről, tányérokról és poharakról, az alkohollal nem élők számára ásványvízről, üdítőkről, a biztonság kedvéért minden szabadtéri tűz mellé készített vödörnyi vízről, a hosszú szárú fogókesztyűről - minden készen áll a sikeres kerti parti lukulluszi élvezeteihez.    Csak példaként említünk néhány bevált fogást: mustáros karaj, borsos flekken, chilis csirkemell, tarjás nyárs, csevapcsicsa, fűszeres oldalas, lacipecsenye, szalonnás-krumplis csirkecomb, csöves kukorica, kolbász alufóliában, nyársra fűzött szalonna, virsli, gomba, ananász, roston sült hal, banán, padlizsán, bográcsban pásztortarhonya, marhagulyás, lecsó, vörösboros szarvaspörkölt, birkapaprikás, parázsban sült krumpli, alma.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek