Zamatosabb a hazai dinnye

Ha nyár, akkor itt a görögdinnye! Méghozzá gondosan kiválasztva, hűvösre hűtve, ízlésesen felszeletelve. Már-már szájunkban érezzük a mézédes dinnye ízét, s alig várjuk, hogy nagyot haraphassunk a piros bélű gyümölcsből. Csakhogy azok, amelyeket az elmúlt hetekben lehetett kapni a hazai áruházakban és piacokon, a mediterrán éghajlatú országokból érkeztek hozzánk. Többségük íztelen, éretlen vagy éppen túl kásás, vagyis élvezhetetlen.

EgyébBalogh Mária2004. 07. 09. péntek2004. 07. 09.
Zamatosabb a hazai dinnye

A magyar dinnyetermelők reménykednek benne, hogy ez a csalódás nem szegi a vásárlók kedvét, s a hamarosan megjelenő magyarországi görögdinnyék kárpótlást nyújtanak a súlyos csalódásért. A gazdák türelmet kérnek a fogyasztóktól, s azt üzenik, egy-két hét múlva már piacon lesz a hazai földön termesztett közkedvelt, zamatos, édes görögdinnye. A szakemberek úgy vélik, hogy a Magyarországon termesztett dinnye sikeres és népszerű termékünk lehet az Európai Unióban is. Az eredményességhez azonban a termelők szervezettsége, együttműködése szükséges. Ezt fogalmazták meg a dinnyetermesztők nemrégiben a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Derecskén megrendezett ülésén. Szabó Imre, a derecskei Havita Tész Szövetkezet igazgatósági elnöke érdeklődésünkre elmondta, a tanácskozást a görögdinnye közelgő betakarítási idénye tette időszerűvé. Azért tartották éppen Hajdú-Biharban a rangos szakmai fórumot, mert ebben a térségben eddig még nem volt rá példa, noha létjogosultsága bőven lett volna.

{p} Hazánkban kilencezer hektáron termesztik a nyári csemegét, amelynek hozama 25-30 tonna hektáronként. Területenként további eltérést mutat, hogy korszerű, intenzív technikával vagy a hagyományos, egyszerű módszerrel termesztik. A Hajdúságban - a Hajdúböszörménytől Hosszúpályin, Hajdúbagoson át egészen Derecskéig elnyúló ívben - 380 hektáron termelnek dinnyét. A legnagyobb termést a három-három és fél ezer hektárral jeleskedő nyírségi, békési, valamint a hevesi-jászsági körzetek adják a hazai és a külföldi piacok számára, tudtuk meg a szakembertől. Szabó Imre a tanácskozáson elhangzottakat összegezve kiemelte, a görögországi és spanyolországi dinnye uniós szezonja július második felében véget ér. A magyarországi görögdinnye éppen ebben az időben jelenik meg az uniós piacokon is, ahol legalább két és fél hónapig rangos helyet foglal majd el.Ma már olyan kelendő a hazai görögdinynye a külhoni piacokon, hogy csak minden ötödik dinnye marad itthon, négy közülük késztermékként, az uniós szabványban előírt módon válogatva, megmosva és csomagolva kerül exportra. Ezzel együtt számunkra az a legüdvözítőbb, ha a hazai üzletekben, vásárcsarnokokban s egyéb árusítóhelyeken továbbra is érdeklődés mutatkozik a magyar görögdinnye iránt. Szerencsére ennek fontosságát a kereskedők is felismerték már.

{p} Ahhoz, hogy kiváló termék kerülhessen a polcokra, nagy gondossággal, korszerű technikával és öntözéssel növelni kell a terméshozamot - érvelt Szabó Imre, aki kiemelte a szervezett termesztés és értékesítés fontosságát is mind a zöldség-, mind a gyümölcságazatban. A vezető érdeklődésünkre beszámolt róla, hogy az ország 96 zöldség-gyümölcs termelő, értékesítő és beszerző szövetkezete közül jelenleg nyolc rendelkezik a végleges elismeréssel. Köztük a 98 tagot számláló, az idén nyolcszázmillió forint értékű terméket értékesítő derecskei Havita-Tész is. Szabó Imre nemrégiben vette át a végleges elismerést tanúsító dokumentumot Németh Imre földművelésügyi minisztertől. A hajdú-bihari megyehatáron túl is a tésztagok több száz hektáron elsősorban dinnye, szilva, alma, meggy, zöldség, paradicsom és paprika termesztésével foglalkoznak szervezett keretek között. Az eredményességben és minőségben nincs hiba, napszámost viszont jószerivel csak Romániából lehet Derecskére csábítani.

Ezek is érdekelhetnek