A krumpli becsülete

Idén is igyekezett bebiztosítani magát. Krumplit már csak becsületből is rakott 22 hektáron, mert az elmúlt két évben az tartotta el őket. Abból vettek vetőmagot, üzemanyagot, annak a bevételéből élt a tápiószőlősi Pintér János és családja.

EgyébPintér Csilla2004. 08. 06. péntek2004. 08. 06.
A krumpli becsülete

A szántóföldi növényekkel csak veszteséget termeltek, a sertéseken kerek négymillió forintot buktak tavaly. Ezért most csak harminc koca van a telepen. Hogy milyenek idén a krumplikilátások? Ígéretesnek látszik a termés, de a piacnak is jócskán lesz még beleszólása abba, hogy megérte-e ebben az évben burgonyát termeszteni. Mindenesetre nagy reményeket fűz a terményhez a gazda. - Aki 30 forintért nem tud krumplit termelni, az hagyjon fel a gazdálkodással, mert ha jó a fajta meg a föld, és az időjárás is kedvezett, kilónként 20-22 forintos önköltséggel kiváló minőségű árut lehet előállítani. Esküszik a Desirée fajtára, a barna, középkötött talajon folyamatosan bevált. Ráadásul a neccenkénti egy-két kilós téli súlyveszteség is elenyészőnek számít. Mivel tavalyról még maradt szépen ókrumplijuk, nagy részét elrakják kilenc hektáron az árpatarlóba. Bizodalma van még a másodültetésben is, ilyen nála a krumpli becsülete. Mi lesz a terménnyel? Tizenkét évvel ezelőtt szövetkezett a barátjával, Visnyei Jánossal, és közösen építettek egy tárolót, amit időközben bővítettek, így ma hatvan-hetven vagonnyi áru elhelyezésére van kapacitásuk.

{p} A szövetkező barátok összesen háromszáz hektáron gazdálkodnak. Búzát 63 hektáron, kukoricát hatvan hektáron vetettek. A harmincvagonnyi gabona tárolását ugyan vígan meg tudnák oldani, mert helyük lenne, pénzük viszont annál kevesebb van. Október 20-ig ugyanis vissza kell fizetniük a nemrégiben vásárolt John Deere traktorra és kombájnra felvett négy és fél millió forint hitelt, és még nyakukon van az ötmillió forint zöldhitel is. Szorult helyzetükben kénytelenek eladni a gabonájukat. Persze nem bármi áron, mert mázsánként legalább 2500 forintot szeretnének kapni érte, hogy maradjon pénzük a földmunkákra és a jövő évi vetőmagra. No meg ott van a tíz alkalmazott munkabére is. A kézimunka-igényes alma, szilva, meggy, kajszi szedéséhez és a nyolchektárnyi fóliás szamóca gondozásához bizony kell az ember, az odafigyelés, a törődés. Még szerencse, hogy a gyümölcs értékesítésével idén eddig nem volt gondja Pintér Jánosnak. Tisztában van vele, hogy a piac bármikor keresztbehúzhatja a terveket. De bármilyen nehéz is kikecmeregni a hullámvölgyekből, még a legnehezebb időszakokban sem gondolt arra, hogy felhagyjon a termeléssel. Sőt szeretne fejleszteni, továbblépni, hogy gazdasága még ütőképesebb lehessen az uniós piaci versenyben. 

Ezek is érdekelhetnek