Civilizációból elégtelen

Ilyenkor, augusztus elején még igen kellemes helyzetben vannak a magyar kupacsapatok, hiszen még többnyire állnak a nemzetközi porondon. Míg húsz éve általában a tavaszt érték meg a magyarok, tíz esztendeje már a novemberi fellépés is kivételes lehetőségnek számít.

EgyébKun Zoltán2004. 08. 06. péntek2004. 08. 06.
Civilizációból elégtelen


Az elmúlt szezonokban pedig jobbára szeptemberben elhullottak a magyar indulók (az üdítő kivétel a Lokié: a debreceniek tavaly az UEFA-kupában még márciusban is érdekeltek voltak). Ám mindezt még lehet fokozni, hiszen megtörtént már, hogy a magyar Bajnokok Ligája-résztvevő már az első selejtezőben, valamikor július közepén csődött mondott...
Bezzeg most nem panaszkodhatunk, legkorábban kezdő kupacsapatunk, a Honvéd vette az első akadályt. Ugyan azt nem írhatjuk, hogy simán vette, elvégre az örmény MIKA Asztarak a visszavágó szünetében éppen tizenegyesekre állt, ám a kispestiek az idegenbeli győzelem után mégis csak ikszre hozták a hazai találkozót, így meglett a továbbjutás.
Nem is érdemes túl sok szót vesztegetni a meccsre, csupán egy apróságról emlékezünk meg. Az örmény edző valami olyasmit talált mondani: "Úgy tudtam, a magyarok Európában élnek, de tévedtem. Az örmény nép sokkal civilizáltabb, mint a magyar."
Kedves szavak. Barsegjan elvtárs azt nehezményezte, hogy kicsit megdobálták őt és játékosait a kispad mögött álldogáló Honvéd-drukkerek. Kétségkívül nem szimpatikus az efféle szurkolás, ám azért olyannyira nem kell meglepődni a történteken, a világ minden táján szokásos a pszichikai nyomás. Nemrég Nápolyban voltunk egy B-ligás olasz bajnokin, ahol azért akartak megverni a helyiek, mert voltunk olyan pofátlanok, és nem dobtuk be a félig teli kólásflakonunkat a pályára... Mintegy húszezren persze bedobták, és a bírókat a rendőrök plexiesernyőkkel védték. Fel is vetettük Gálhidi György kispesti edzőnek, hogy tán legközelebb szerencsésebb lenne a másik oldalra telepíteni a nézőket, mire egy félmosoly volt a válasz. "Mi is kibírjuk egy Fradi-meccsen, ha a szurkolók egy méterről üvöltenek a fülünkbe... Bírják ki ők is."
{p}Így vélhetően a második fordulóban, a lengyel Amica Wronki elleni hazai (dehogy hazai, hiszen a Bozsik-stadion romokban hever, így a Honvéd az Üllői úton játssza az UEFA-találkozókat) mérkőzésen is a kispad mögött tombol majd a kemény mag, bár dobálózást azért természetesen Gálhidi György sem akar. Az Amica egyébként furcsa klub: 1992-ben alapították, ám az elmúlt bő évtizedben már háromszor is kupát tudott nyerni. Hogy kifejezetten imádnák Wronkiban a csapatot, azt nem nagyon hisszük, hiszen alig hatezres stadionja van. Így a kispesti szurkolók most abban bíznak, hogy idegenben is otthoni hangulatot varázsolnak majd, és kiéneklik a továbbjutást. Ha a fanatikusokon múlna, nem is lenne semmi gond, ám azért a mai Honvéd még nem kelti kimondottan nagycsapat benyomását, úgyhogy nagyon meg kell majd izzadnia a lengyelek ellen - ami pozitívum: a magyarok idegenben kezdenek.
Ott kezdett volna a szintén az UEFA-kupában érdekelt Újpest is, ám lapzártánkkor úgy áll a helyzet, hogy egy ügyes manőverrel sikerült felcserélni a pályaválasztói jogot - na nem mintha ezt bárki is akarta volna... A sztori lényege, hogy a lilák pályája még több sebből vézik, így augusztus 12-én semmiképpen nem tudnak a Szusza Ferenc stadionban játszani. Ezért jelezték is az európai szövetségnek, hogy ellentétes sorsolást kérnek a Honvéddal, gondolván, két magyar klub úgysem játszhatja a visszavágót otthonában. Na de miért ne játszhatná: az egyik pályára lép, tegyük fel, kedden, a másik meg csütörtökön, és ezzel semmilyen UEFA-szabály nem sérül. Szépen ki is sorsolták a párosításokat: Wronki-Honvéd és Servette- Újpest, mindenki megnyugodott, mígnem az egyik figyelmes UEFA-tisztségviselő rá nem pillantott a lilák papírjára: hoppá, ezeknek van egy apró kérésük. Így azonnal felcserélték az egyik párosítást - és mivel az újpestiek fordultak beadványukban az UEFA-hoz, természetesen a megyeri csapat sorsolását változtatták meg... Idehaza meg a vezetők a hír hallatán szimplán lefordultak a székeikből, mert éppen azt sikerült elintézniük, amit mindenáron el akartak kerülni.
Persze, joggal kérdezhetnék: hát nem mindegy, hogy hol kezd az Újpest? És igazuk van, mert végül is mindegy, ha a magyar csapat a jobb, a Megyeri úton, a Puskás-stadionban vagy éppen a pusztazámori általános iskola tornatermében is megveri a svájciakat, ellenkező esetben viszont dőreség lenne arra fogni a kiesést, hogy ez a gaz UEFA szó szerint teljesítette a kérésünket...
A harmadik magyar induló a Ferencváros, amely a Bajnokok Ligáját próbálja elérni. A Fradi a selejtező első meccsén 3-2-re nyert Tiranában, így a lapzártánk után lejátszott visszavágón jó esélye volt a továbbjutásra, és arra, hogy várhatóan a Sparta Prahával játszhasson a főtábláért. Az más kérdés, hogy az FTC bármeddig is jut a nemzetközi porondon, nagy baj már nem érheti, elvégre idei költségvetése helyrebillent: sikerült ugyanis túladni Gera Zoltánon. A legtehetségesebb magyarnak tartott támadó mindössze kétnapi gondolkodás után az angol West Bromwich Albion csapatához szerződött, mégpedig 560 millió forintért. Ez a mi futballunk szintjén irdatlan pénz, és ha jól gazdálkodik vele a Ferencváros, akkor akár több évre is megoldhatja a kft. működését. Igaz, a Fradi-vezetők aztán a legritkább esetben szoktak megfelelően sáfárkodni a rájuk bízott vagyonnal, meg ugye a rég ki nem fizetett játékosok, illetve a menesztett edző, Pintér Attila is igen komoly összeget szeretnének a bankszámlájukon látni, úgyhogy félő: ez az 560 millió éppen olyan gyorsan megy, mint amilyen gyorsan jött...

Ezek is érdekelhetnek