Gyümölcstermelők megpróbáltatásai

Nagy várakozás előzte meg az Európai Unióhoz történő csatlakozásunkat abból a szempontból, hogy a gyümölcsfelvásárlási árak jobbak lesznek az EU után, mint az EU előtt. A meggytermesztők és a ribiszketermesztők csalatkoztak ebben a várakozásukban.

Egyéb2004. 08. 20. péntek2004. 08. 20.
Gyümölcstermelők megpróbáltatásai


Lux Róbertet, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács főtitkárát arra kértük, adjon magyarázatot a jelenségre.
A bogyós gyümölcsök alacsony átvételi árát az motiválta, hogy mi magyarok "kicsik" vagyunk például a feketeribiszke-piacon, míg a lengyelek hatnak a piacra. Lengyelországban pedig rendkívüli túlkínálat volt. A lengyelek nagyon alacsony árat tudtak csak érvényesíteni, ezért fordult az elő, hogy magyar gazdák 40 forintért is odaadták a portékájukat például a német felvásárlóknak.
A meggyel az történt, hogy felelőtlen emberek ugyanazt az árut "megkínálták" két-három helyre is. A németekben kialakult az a nézet, hogy idén óriási túlkínálat lesz a meggy piacon. Még lehet, hogy most is azt gondolják, pedig ez nem volt igaz. Egy-egy ilyen meggondolatlan húzással tönkre lehet tenni az azévi piacot. A 45-55 eurócentes felvásárlási ár reálisnak tűnik. A pécsi tész 70-100 forintért értékesítette a meggyét július 10-ig. Ez fontos dátum, mert a 120 ezer tonna lengyel meggy a magyar meggy után érik, és letöri az árakat. A július 10. előtt érő, jó minőségű fajtákkal lehetünk versenyképesek az EU piacán.
A kajszinál zászlóshajó a kecskeméti barack, aminek nagy nimbusza van, de tudni kell, hogy a biztonságos kajszitermesztés a 180 méteres tengerszint feletti magasságtól kezdődik. A keményen szedett, méretes baracknak nincs fékje se itthon, se külföldön. Az EU-ban 700-800 ezer tonna kajszi terem. Nincs túltermelési válság ebből a gyümölcsből, ám  a velő árát a legolcsóbb brazíliai velőár szabja meg, ezért nem éri el a velőbarack kilónkénti ára a 100 forintot.
Őszibarackból viszont túlkínálat mutatkozik az EU-ban, ugyanis 4 millió tonnánál is több barack terem Európában. Mindig mondtuk, hogy a görög őszibarack meg fog jelenni a magyar piacon is. Így is lett. A szupermarketekben 149 forintért árusították a jó minőségű, szép görög őszibarackot, és ez meghatározta a nagybani piacok átvételi árait is - nyilatkozta lapunknak Lux Róbert.
A kecskeméti nagybani piacon értékesítő gazdák elmondták, hogy 6 kiló A és B méretű őszibarackot el lehet adni 1000 forintért, legalábbis, ha ennyit kapnak, akkor az elfogadható. Beszámoltak arról is, hogy egyes nepperek 400 forintért is barackhoz tudtak jutni, hiszen a termelők sokszor nincsenek alkupozícióban.
A kajszibarackkal kapcsolatban egybehangzóan azt mondták, hogy a korai fajtákért, kilónként 300 forintot is kaptak. Ezzel szemben főszezonban 130-150 forintra leesett az átvételi ár. Keresztes Ferenc lajosmizsei gazda hozzáfűzte, hogy a kései érésű kajsziért sem kap többet, mint fő szezonban, jóllehet elterjedt egy olyan vélemény, hogy a magyar kései kajszik versenyképesek lesznek az EU piacán, ám ez a felfelé ívelő kései barack ár belföldön nem jelentkezik. A korai kajszi barackoknak azonban primőr áruk van a hazai piacon. A július második felében lezúduló csapadék kettévágta a piacot. Például a Pannónia kajszi gyümölcsei úgy szétnyíltak, mint a tubarózsa. Ezzel szemben a Bergeron és a Selena kajszik állták ezt a megpróbáltatást is.
Nagy kérdés, hogy a magyar gazdák meddig állják még a piaci megpróbáltatásokat?

Ezek is érdekelhetnek