Ha nem indul a kettes blokk?

Újabb, csekély jelentőségű műszaki hiba hátráltatja a paksi atomerőmű kettes blokkjának újraindítását. Egy szelep meghibásodása még csak nem is "esemény"; a közvélemény azonban sem erről, sem arról nem tudhat meg semmit, milyen vizsgálatok alapján minősítik biztonságosnak az újraindítást.

Egyéb2004. 08. 13. péntek2004. 08. 13.
Ha nem indul a kettes blokk?

Nyolc környezetvédő szervezet ezért a hét közepén az Országos Atomeneregia-hivatalhoz fordul, hogy az intézmény hozza nyilvánosságra a paksi kettes blokk újraindítására vonatkozó szakvéleményeket. Az atomerőmű eddig eltitkolta őket, s a Greenpeace környezetvédelmi szervezet erre vonatkozó kérését, üzleti titokra való hivatkozással, elutasította a részvénytársaság vezetése. Mint emlékezetes, tavaly áprilisban a kettes számú blokkban a fűtőelemek tisztításakor üzemzavar következett be: miközben a reaktortartályban található kazettákat harmincasával betették a tisztító berendezésbe, a harmadik ilyen "csomag" meghibásodott, némelyik eleme el is tört. A kettes blokk azóta nem üzemel. Újraindítás előtt most utolsó simításként a szennyeződést egy úgynevezett finomtisztító berendezéssel szerették volna eltávolítani. Az Energia Klub bízik abban, hogy az Országos Atomenergia-hivatal közbelép, és tájékoztatja a közvéleményt, ha valami probléma adódik. Ámon Ada, az Energia Klub ügyvezetője több, általa furcsának tartott részletre is felhívta a figyelmet. "Érdekesnek tartom, hogy az erőmű felügyeletével megbízott miniszteri biztost, Aszódi Attilát a kettes blokk újraindítási engedélyének kiadása előtt két nappal menesztették.

{p}Mi már a kinevezését is kifogásoltuk, hiszen a tavaly óta hatályos atomenergia-törvény alapján kormánybiztost kellett volna kinevezni, mivel a nukleáris biztonság kormányzati felelősség. A Greenpeace komolyan aggódik az atomerőmű kettes blokkjának újraindítása miatt. A szervezet szerint félő, hogy a múlt évi súlyos üzemzavarból eredő szennyeződés a reaktor újraindítása után instabil működéshez vezethet. Ezért nyílt levélben fordultunk a miniszterelnökhöz, a gazdasági és közlekedési miniszterhez, valamint az Országos Atomenergia-hivatal, a Magyar Villamos Művek (MVM) és az atomerőmű vezetőihez. A kormányfő és minisztere eddig nem adott választ a feltett kérdésekre. A paksi atomerőmű és az MVM vezérigazgatóinak a levele világosan mutatja, hogy ők maguk sem bíznak az újraindítás kockázatmentességében - állítja a civil aktivistaszervezet.Ha nem indul a blokk, akkor a 470 MW-ot pótolni kellene a villamosenergia-rendszerben, ami az atomerőművi értékesítési árnál lényegesen drágábban lenne lehetséges, következésképpen a fogyasztói tarifa, azaz a lakossági díjtétel is emelkedne.

Ezek is érdekelhetnek