Hogyan halt meg a roma fiú?

Országos üggyé dagadt a Kecskeméten július 25-én, vasárnap este bekövetkezett tragédia. Mint ismeretes, rendőri intézkedés közben életét vesztette egy 19 esztendős roma fiatalember, aki vagyon elleni bűncselekmények miatt már "képben volt", azaz, mivel nem kezdte meg jogerős börtönbüntetését, körözés alatt állt.

Egyéb2004. 08. 06. péntek2004. 08. 06.
Hogyan halt meg a roma fiú?

Azon a végzetes napon egy szolgálaton kívüli rendőr zászlós felismerte a város egyik bevásárlóközpontjában. Miután szolgálatba helyezte magát, és többször igazolta kilétét, megkísérelte az elfogását. A fiú menekülni próbált, a rendőr a nyomába eredt. Futás közben több esetben dulakodásba keveredtek, a fiú bátyja többször kimenekítette testvérét. Közben további két civil ruhás rendőr kapcsolódott be az akcióba. Végül az intézkedő zászlósnak az áruházhoz közel, egy homokos területen testi kényszert alkalmazva sikerült földre rántania a fiút, aki pár perc múlva már nem élt. Az áldozat közvetlen hozzátartozói - köztük a szemtanú báty - úgy vélik, hogy a rendőr tarkójánál fogva beleszorította a fiú fejét a homokba, s az egyszerűen megfulladt, az újraélesztése nem járt sikerrel. Még azon az éjszakán elvégezték a boncolást.


{p} A szakvélemény szerint a fiú halálát fennálló szívbetegsége mellett a meneküléssel fellépő fokozott fizikai és pszichikai megterhelés, valamint a leszorítással járó mozgáskorlátozottság okozta. A rendőrség államigazgatási eljárás keretében kezdett nyomozni, majd néhány óra elteltével a megyei nyomozó hivatal vette át az ügyet. Bűncselekmény gyanúja miatt indították a nyomozást, nem zárták ki a gondatlan emberölés lehetőségét. A megyei rendőrfőkapitány utasítására a kecskeméti kapitányság vezetője az elfogást végrehajtó rendőr zászlóst felfüggesztette beosztásából, a szóvivői közlés szerint azért, mert "bizonyos szakszerűtlenség megmutatkozott a rendőri intézkedés során". A tragédia után két nappal az ügyészségi nyomozó hivatal vezetője eloszlatta a mendemondákat: arról adott tájékoztatást, hogy a boncolás szerint nem okozhatta a légutakba került homok a fiatalember halálát. A család ezt kételkedve fogadta, sőt egyenesen kizártnak tartja, mivel a fiú állítólag nem volt szívbeteg, ilyesminek még csak jelei sem mutatkoztak. 


{p} Ezután a boncolást végző igazságügyi orvos szakértő állt a nyilvánosság elé, s közölte, hogy a fiúnak súlyos, pangásos szívelégtelenség volt az alapbetegsége, az egyéb sérülések nem hozhatók összefüggésbe a halálával, az elfogás, az üldözés és a vele járó megterhelés elegendő volt ahhoz, hogy kiváltsa szívének leállását. Közben a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa is vizsgálatot indított a halálesettel kapcsolatban, hogy elfogultságtól mentes, objektív körülmények közt tisztázhassák a részleteket.  A közvéleményt és a helyi roma társadalmat igencsak megosztotta a múlt hét közepére bekövetkezett fordulat, miszerint a megyei főkapitány visszahelyezte beosztásába a rendőr zászlóst (az illető ezután betegállományba vonult) annak alapján, hogy az orvosszakértői jelentésből azt a következetést vonták le, intézkedése nem hozható összefüggésbe a fiatalember halálával.  Eközben az áldozat családja is körültekintőbb lett, ügyvédet fogadtak, aki beadványt juttatott el a legfőbb ügyészhez és a megyei főügyészséghez, hogy ne gondatlan emberölés, hanem halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomozzanak, mert ez utóbbinak súlyosabb a minősítése. Az ügyvéd kezdeményezte az intézkedő rendőr és helyszínen lévő másik két társa előzetes letartóztatását, valamint független orvoscsoport kirendelését és szívspecialista bevonását.


{p} Az események előrehaladtával többen megszólaltak és állást foglaltak az ügyben. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese úgy vélte, a szokatlanul nagy nyilvánosság veszélyezteti a pártatlan és tisztességes eljárást, márpedig a kecskeméti tragédiáról napi rendszerességgel számol be a média, és nem mindig a tényeknek megfelelően. Az ombudsman azért vizsgálódik, mert "nem minden ablaküveg tisztaságú ebben az ügyben". A Roma Polgárjogi Alapítvány a megyei rendőri szervektől független, akár nemzetközi kontrollnak is alávetett vizsgálatot követel. A kecskeméti romák a tragédia utáni kedd este csendes megemlékezést és virrasztást tartottak a rendőr-főkapitányság épülete előtt, majd az áruházhoz közeli helyszínen. Gyertyát gyújtottak, imádkoztak. Így tiltakoztak a fiú értelmetlen halála miatt. Ekkor semmiféle incidens nem történt. Nem úgy vasárnap délután, amikor kisebbségi önkormányzatuk szervezésében ugyancsak utcára vonultak a helyi romák, majd szentmisén vettek részt a piarista templomban. A demonstrációt megzavarta egy fővárosi "ellentüntető", akit néhány feldühödött roma asszony helybenhagyott. Lapzártakor kaptuk a hírt, hogy a verekedés résztvevői ellen garázdaság miatt eljárás indult. Ugyanakkor a kecskeméti rendőrkapitányság az áldozat bátyját hivatalos személy elleni erőszak miatt jelentette fel az ügyészségi nyomozó hivatalnál. A temetés időpontja még nincs kitűzve, noha a rendőrség már kiadta a holttestet. A család korábban azt nyilatkozta, csak akkor temetik el a fiút, ha egyértelművé válik és bebizonyosodik a rendőr felelőssége a halálesetben. 

Ezek is érdekelhetnek