Honosított tapasztalatok

A nagy filoxéravész után Zalaszentgróton és Abasáron születtek újra az első oltványtelepek. Így vált hagyománnyá és híressé Zalaszentgróton a szaporítás, volt idő, amikor csaknem minden gazda foglalkozott vele. A családok közül Erdélyi Lászlóék nemcsak hogy megőrizték a hagyományt, de - a nyugat-európai gyakorlatot ellesve - az ország első öt oltványtermesztője közé küzdötték fel magukat.

EgyébBozsér Erzsébet2004. 08. 06. péntek2004. 08. 06.
Honosított tapasztalatok


- Öregapámtól tanultam és szerettem  meg ezt a munkát - emlékszik vissza a házigazda. A filoxéra után ő, Kiss Kálmán létesített elsőként oltványtelepet. - Öcsémmel ott játszottunk a sorok között és ettük a kacsokat, finom savanykásak voltak. Amióta az eszemet tudom, oltottam. Gépésztechnikus a szakmám, s húsz évig dolgoztam a helyi ruházati szövetkezetben, de mellékesen mindig oltványoztam. Öt-hat éve lettem önálló, de előbb kellett volna, mindjárt a rendszerváltozás után.  Ötéves a szőlőalanytelepem, a félhektárnyi vírustesztelt  törzsültetvényt két-három hektárosra szeretném felfejleszteni. Tagja vagyok a Szőlő-szaporítóanyag Szövetségnek, ahol a kutatás-fejlesztést bízták rám, mert szeretek újítani.
Ennek kézzelfogható bizonyítékai láthatók a kertjében, a birtokán. Az ügyes mesterember leleményes munkaeszközöket szerkesztett. Például fogazott biciklikerék a feketefólia lyukasztója, a gyárinál hatékonyabb lombleverőt, bakhátkészítőt, hőfokszabályozós paraffinozót készített, és megannyi kisebb-nagyobb újítással könnyítette meg a munkálatokat. Legfrissebb újdonsága az öntözött oltványtelep asztalos támrendszere, amelyhez nyugat-európai szakmai utazásai adták az ötletet. Kint T alakú tartókat látott dróthálóval, amelybe belenőnek a vesszők, és így megtakarítható a kötözés művelete. Ezt úgy "honosította", hogy V alakú tartókat készített, ezáltal nem csúsznak le a vesszők az asztalról. A tövekre pedig műanyag gázcsődarabokat húzott, s az alanyvesszők így nem borulnak szét, nem törnek el. Érdekes látványt nyújt a törzsültetvény: mintha karcsú vázákban állnának a friss hajtásokból álló csokrok, úgy törnek fel a nyolcvan centiméter magas, a szedéshez kényelmes támrendszerben.
{p}A legkorszerűbb oltógépekkel dolgoznak Erdélyiék. Németországból, a Rajna vidékéről hozatta az eszközöket, ott jött rá, hogyan lehet nyolc óra alatt öt-hatezer oltványt készíteni a hazai ezerötszáz helyett. Az udvaron lézeres ültetőgép várakozik, az oltványokat ezzel telepíti a család a megrendelőknek. Ezen a tavaszon kétszázezret raktak le a Balaton melléke, Somló, Villány lankáin. A fóliasátorban szépen zöldellnek a növények, ezeknél is felfedezhető az újítás: tápanyagot tartalmazó, a talajban lebomló poharakban gyökeresednek az oltványok. Világfajták, valamint hungarikumok (Juhfark, Pintes, Hárslevelű, Furmint) szaporításával foglalkozik a család.
A gazda színes katalógusokat helyez az asztalra, a legutóbbi esseni kiállításról hozta. Mutatja benne a szőlőkivágó gépet, abból hamarosan nála is lesz egy. Méteres szélességben és mélységben kitakarítja vele a talajt.
- Az unióban új ültetvényt nem szabad telepíteni, de kivágni az elöregedettet és újat ültetni van lehetőség és igény is. Ausztriában hallottam, hogy aki talpon akar maradni, annak nemcsak az oltványt kell jó minőségben megtermelni, hanem garanciát kell adnia a telepítésre is. Ezért vettük meg az új New Holland traktort, a lézeres ültetőt, ezért rendeltem meg az olasz  váltva forgató ekét és a tőkekiszedő gépet. Nem volt szerencsénk a pályázati lehetőségekkel, ezért saját erőből fejlesztettünk. Mindenesetre most jobbak a kilátások, mert az AVOP-pályázatokban az oltványtermelők is részt vehetnek. Folytatni szeretnénk a fejlesztést, területet vásárolni, ahol oltványfeldolgozót, szaporítóházakat építünk. Imádom a szőlészetet, két hektár termő szőlőnk is van, és létrehozok egy fajtagyűjteményt. Bízom benne, hogy meg lehet élni ebből a munkából. A gyerekek még kicsik, de már érdekli őket a szőlő. Jó volna azonban, ha már lehetne tudni valamit az újratelepítési támogatásokról.

Ezek is érdekelhetnek