Kerti naptár

Tennivalókról szólunk: a szőlőben, a gyümölcsösben és a virágoskertben.

EgyébValló László2004. 08. 20. péntek2004. 08. 20.
Kerti naptár


Szőlő
Gondosan szüreteljük a csemegeszőlőt. Fontos tudni, hogy a szőlő nem utóérő (mint például az őszibarack), így a zsendült, félérett állapotukban leszedett fürtök olyanok is maradnak. Csak az érett fürtöket vegyük le tehát, és tisztítsuk meg a rothadó, beteg szemektől. Járjuk be a szőlőültetvényünket, és kötözzük föl a későbbi érésű szőlőfajtáink földre lógó fürtjeit (amelyeket a termés súlya húzott le), hogy be ne sározódjanak. Kezdjük el a borospince takarítását, tisztítsuk meg mindenféle lomtól és a rothadó anyagoktól. Burgonyát és más zöldségfélét ne tároljunk itt, mert borunk átveszi ezek illatát. Vizsgáljuk át az üres hordókat, és ha szükséges, javítsuk ki a hibáikat. Ha kevés a jó tárolóedényünk, most szerezzünk be újakat. Vigyázzunk, mert az újonnan beszerzett hordóba nem lehet majd közvetlenül mustot, illetve bort önteni, mert kellemetlen faízt, -szagot kaphat. Ezért töltsük föl hideg vízzel, és tartsuk benne három-négy napig, közben egyszer cseréljük a vizet. Ezután forrázzuk ki a hordót és öblítsük át trisóoldattal, majd öblítsük tiszta vízzel. Ezután csurgóra állítva szárítsuk ki.

Gyümölcsös
Vizsgáljuk meg a szemzéseinket. Ha a szem alatti levélnyél csonkja könnyen leválik, az a megeredés jele. Ha ezt tapasztaljuk, lazítsuk meg a szemzés kötését. Ha ellenben a levélnyél csonkja a szemhez szárad, azaz nem válik el, akkor a szaporítás nem sikerült. Még van idő, hogy megismételjük a szemzést.
Készítsük elő az alma és a körte tárolására szolgáló helyiséget. Takarítsuk ki, a falakat meszeljük át. Ha a tárolónk földpadozatú, azt is fertőtlenítsük meszeléssel.

Virágoskert
A hónap második felében fontos teendők következnek a díszkertben. Most van az ideje a korán virágzó apróhagymások és -gumósok átültetésének, mint amilyen a hóvirág, a krókusz, a tulipán, a nőszirom. Ezeket csoportosan ültessük a gyepbe, telepítés után pedig takarjuk az elültetett hagymákat, gumókat érett komposzttal, 5 centiméter vastagon. Ugyanígy most ültessük át a gumós évelőket, így például a pünkösdi rózsát vagy a császárszakállt is.
Szaporíthatjuk, illetve átültethetjük az elvirágzott évelőket, kistermetű cserjéket is. (A most vagy ezután virágzókat, így például az őszirózsákat azonban még ne háborgassuk.) Átültetéskor egyharmadával kurtítsuk vissza a kiszedett növények szárát és gyökerét, majd ha elültettük őket új helyükre, alaposan öntözzük be, és földjüket takarjuk érett komposzttal vagy tőzeggel.
Most még arra is van lehetőségünk, hogy új gyepet létesítsünk a kertben. A jelenlegi hűvös, csapadékos időjárás kiváló alapot ad ehhez. A talaj-előkészítést, a fűmag vetését, illetve az azt követő felületgondozási munkákat ugyanúgy végezzük, mint ahogy azt a tavaszi gyeptelepítéskor megismertük.

Ezek is érdekelhetnek