Nem bírta a kanális

A múlt heti esőzések Csongrád megyében is komoly gondokat okoztak. Kezdetnek rögtön elmosták a Szegedi Szabadtéri Játékok Nabuccóját.

EgyébTanács Gábor2004. 08. 06. péntek2004. 08. 06.
Nem bírta a kanális

A stáb múlt vasárnap este hiába várta a zápor elálltát, valaki viccesen meg is jegyezte: "Ne aggódjatok, negyven napnál semmiképpen nem tart ez tovább". Majdnem igaza lett. Az első roham után csendesen potyogott az áldás. Hétfőről keddre virradó éjjel, illetve a keddi nap folyamán aztán bekeményített az időjárás, huszonnégy óra alatt száz milliméter csapadék esett (öszszehasonlításképpen: az ezt megelőző hónapban összesen hét milliméter). A várost reggelre elöntötte a víz, mert a csatornarendszer nem bírta el a terhelést: a hosszú szárazság miatt felhalmozódott szemét részben eltömte a lefolyókat, amelyek ilyen víztömegek levezetésére egyébként sem alkalmasak - mondta el kérdésemre Csiszár Tamás tűzoltó alezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense. Hozzátette: ilyen mennyiségű csapadékra sem előre számítani, sem a csatornarendszert ennek figyelembevételével kiépíteni nem lehetett.  Így történhetett meg, hogy a Szent István téri piacon például húszcentis vízben lábalt, aki odatévedt. Az igazi gondot az okozta, hogy a belvárosi pincékbe - üzletekbe, lakásokba - befolyt a víz, hiszen a teljesen leburkolt belvárosban nem talált más elvezető utat.


{p} Ennek esett áldozatául a normál állapotában is mérhetetlenül nedves és párás Pinceszínház meg az Államkincstár irattára, ahol félméteres víz állt. A tűzoltók Szegeden nyolcvanhét kiszállást teljesítettek az esőzések alatt, gyakorlatilag mindenhol szivattyúzni kellett a beáramlott csapadékot. Szeged után Hódmezővásárhely járta meg legjobban, ide tízszer, Csongrádra kétszer, Makóra egyszer kellett kimenniük a tűzoltóknak. A várostól távolabb, ahol nincs minden felület burkolva, jobb volt a helyzet, bár a vízelvezető árkok sehol sem voltak kifogástalan állapotban. A burkolat hiánya természetesen azt is jelenti, hogy az utak merő sártengerré változtak. Ha nem kaszálják a gazt, nehezebben folyik le a víz, ha pedig kaszálják ugyan, de nem szedik ki, akkor - mint most is - elviszi a szemetet a csapadék, és az átereszeknél eltömi a víz útját. Az utca így is víz alá kerül. Az átereszek karbantartására csak elvétve fordítanak gondot. Ha mégis, adódhat más probléma: Mórahalmon a homokos földet mosta bele az árokba az eső, az akadályozta az ár levezetését. Erre a gondra egyedül a betonozott árkok hozhatnak némi megoldást, kiépítésükre pályázatokon lehetne pénzt szerezni. Kósa János, a szegedi Városüzemeltetési Irodáról, kérdésemre elmondta, hogy a károkat illetően pontos számokkal még nem szolgálhat, azok felmérése jelen pillanatban is zajlik.


{p} Hozzátette: a vízelvezető rendszert az öt-tíz évente valószínűsíthető legnagyobb csapadékra méretezik, és a múlt heti esőzéshez hasonló csak hetvenévente fordul elő. A csatornák most is el tudták vezetni az esővizet, de az eltömődések miatt akadtak helyi problémák. Bodor Dezső a Szegedi Vízmű Rt. képviseletében kérdésemre elmondta: csak a múlt kedden hárommillió köbméter vizet emeltek át a Tiszába, egyébként a szokásos mennyiség évente nem haladja meg a tizennyolcmillió köbmétert. A jövőre nézve az esetből lehetséges megfelelő következtetések levonása: nem szabad a körtöltésen kívüli városrészek vizét a körtöltésen belül elvezetni, s késleltetni kell a csapadék lefolyását, valamint csökkenteni kell a burkolt felületek arányát. 

Ezek is érdekelhetnek