Ritmusok - érzések

E heti válogatásunk szereplői: a Unity című album, Marc Anthony és Lara Fabian.

EgyébBorzák Tibor2004. 08. 20. péntek2004. 08. 20.
Ritmusok - érzések


Olimpiára
A 2004-es olimpiai játékok tiszteletére jelent meg a Unity című album, amelyen világhírű előadók tolmácsolásában hallhatók közkedvelt, illetve vadonatúj dalok. Igazán nagyszerű gárdát sikerült összehozni, és a koncepció is figyelemre méltó. Egy-két kivétellel duettek hallhatók a lemezen, méghozzá egy ismert és egy kevésbé ismert művész közreműködésével. Így még izgalmasabb az egész. Különleges élményt nyújt például Sting-Mariza, a Destiny's Child-will. i.am, Tiziano Ferro-Jamelia, Lenny Kravitz-Kadim Al Sahir, Macy Gray-Keziah Jones kettőse. A további nagy nevek között feltűnik az Eart Wind & Fire zenekar, Moby, Alice Cooper, Cheb Mami, Brian Eno és Tarkan. Az alaphangot pedig Avril Lavigne adja meg egy Bob Dylan-feldolgozással, a Knockin' On Heavens' Door újból megérinti az ember lelkét. A lemez egyébként jótékonysági célokat is szolgál. A bevételeket az UNICEF AIDS-ellenes kampányára fordítják. És amíg tart az olimpia, a tévéközvetítések szüneteiben érdemes meghallgatni az "ötkarikás korongot". Garantáltan különleges zenei élményben lesz részük a kikapcsolódásra vágyó sportbarátoknak. (EMI/Capitol)

Spanyolul
Marc Anthonyt, az amerikai énekes szupersztárt nevezik a salsa királyának, a latin zene legnagyobb ászának, és persze a női szívek elrablójának. Ez utóbbi most különösen aktuális nála, hiszen nemrég feleségül vette Jennifer Lopezt. Így már érthető, miért énekel duettet a szintén "latinban utazó" énekes-színésznővel. A multi platinaalbumokkal büszkélkedő fiatalember felváltva készít spanyol, illetve angol nyelvű hanghordozókat. Erre a kettősségre nem azért van szükség, hogy megossza a rajongótáborát, sokkal inkább a kedvükben akar járni azon híveinek, akik spanyol nyelvterületen laknak. Az énekes számára a világszintű áttörést az 1999-es kiadványa hozta meg, egész sor máig kedvelt sláger volt rajta, hogy csak az I Need To Know című nótát említsük. A Grammy-díjas Marc Anthony most karrierjének spanyol térfelét erősíti. Az Amar Sin Mentiras című lemezére tíz felvétel került, köztük a kislemezen is piacra dobott Ahora Quein. Szépen sorban jönnek egymás után a popdalok, első hallásra nincs köztük kiugró szerzemény, pedig a produceri munkákat Estefano látta el, aki a közelmúltban Az év dalszerzője lett. (Sony Music)

Kanadából
A belga születésű Lara Fabian hasonló módszereket alkalmaz, mint Marc Anthony, csakhogy ő nem a spanyol, hanem a francia nyelvterületű rajongóinak kedvez. Mivel Kanadában él, egyre feljebb ívelő pályáját kézenfekvő Celine Dionéhoz hasonlítgatni, ráadásul az ő hangja is kristálytisztán cseng. Francia albumaiból (Lara Fabian - 1991, Carpe Diem - 1994, Pure - 1977, Live - 2000) több mint kétmillió darab talált gazdára. A nemzetközi befutáshoz azonban angol nyelvű produkció kellett: 2000-ben megjelent lemezéről az I Will Love Again ajándékozta meg világhírnévvel, de kedvező fogadtatásban részesült Albinoni Adagiójának feldolgozása is. És most itt a következő angol nyelvű korong, a Wonderful Life, amelyen tizenkét felvétel található, közülük a címadó szám Black örökzöldje. A dalszerző-énekesnek ezúttal olyan kollégák segítettek, mint a Take Thatből ismert Gary Barlow, vagy a Bon Jovi és a Kiss slágergyárosa, Desmond Child. A lemez első befutó dala a The Last Goodbye, amelyhez videoklip is készült. (Sony Music/Columbia)

Ezek is érdekelhetnek