Tavaszig elálló hagyma

Az idei, jobbára hűvös, csapadékos nyár nagyobb kockázattal jár a téli tárolásra szánt vöröshagyma betakarítási időpontjára nézve, mint a száraz nyarú esztendők. Ezért most különösen fontos, hogy jól válasszuk meg a szüret idejét, azaz hogy érett hagymát takarítsunk be. Ekkor a legnagyobb ugyanis a vöröshagyma szárazanyag-tartalma, legjobb a minősége, és ilyen állapotában tárolható a legjobban, a leggazdaságosabban.

EgyébValló László2004. 08. 13. péntek2004. 08. 13.
Tavaszig elálló hagyma


Hogy mikor érett a hagyma? Amikor kialakul a fajtára jellemző méret és színezet. További ismertetőjel, hogy miután a növény megszünteti a víz- és tápanyagfelvételt, a gyökérzet elszárad. Az ennek nyomán előálló vízveszteség miatt a hagyma nyakrésze megpuhul, elvékonyodik, és megkezdődik a termést védő buroklevelek kifejlődése. A magról kelt egyéves hagyma akkor érett, ha a szára legalább háromnegyed részében megdőlt, a dughagymáról termesztett, úgynevezett kétéves hagyma esetében pedig a szár teljes elszáradása jelzi ezt az állapotot.
A vöröshagyma tárolhatóságában a termés szárazanyag-tartalmának meghatározó szerepe van. E téren a dughagymáról termesztett kétéves hagymák viszik el a pálmát, náluk a tárolási súlyveszteség is kisebb. Azonban - e tulajdonságot tekintve - különbség van az egyes fajták között is. Így például azok, amelyeknek kicsi a szárazanyag-tartalma vagy nem fejlesztenek vastag és nagyszámú buroklevelet, vagy pedig nem záródik jól a nyakuk, kevésbé tarthatók el, ugyanakkor nagyobb a tárolás során bekövetkező súlyveszteségük.
A napos, száraz, meleg idő ideális feltétele a vöröshagyma jó beérésének. A júlusi esőzések hátráltatták ezt a folyamatot, és egyben megfontolás tárgyává teszik a későbbi szüretet. A szedés mikéntje csak rajtunk áll, amivel jelentősen befolyásolhatjuk a termés tárolhatóságát. Takarítsuk be a hagymát két menetben: először szedjük ki a földből, és terítsük el rendben. Szárítsuk így 7-10 napig, és csak ezután szedjük föl. A táblán való szárítás azért fontos része a vöröshagyma betakarításának, mert ekkor szárad le a föld a termésről. Ugyanakkor ilyenkor vastagodnak meg a páncéllevelek a termésen, aminek szintén szerepe van a hagyma télállóságában. Ha nedves a talaj a rendre rakott termés alatt, vagy időközben éri az eső, forgassuk át a hagymát.
Mielőtt betárolnánk, alaposan válogassuk át a termést. A sérült, beteg, valamint a buroklevél nélküli, úgynevezett kopasz hagymák alkalmatlanok a téli eltartásra. Az alacsony hőmérsékletű és páratartalmú, jól szellőző helyiségekben van a legnagyobb esély arra, hogy a hagymánk elálljon tavaszig.

Ezek is érdekelhetnek