Bors néni Szőrmókkal nyaralt

Jó évtizede nem jutott ideje nyaralásra Molnár Piroskának, idén azonban egyszeriben mindent bepótolt a Kossuth-díjas színésznő. - Engem már csak a semmittevés pihentet. Legfeljebb egy-két keresztrejtvény jöhet szóba, de abból is a könnyebbek. Fantasztikus érzés, ha nem kell rohannom, parókát vennem, sminkelnem, s reggel nem azzal ébredek aggódva, vajon lesz-e hangom - meséli mosolyogva az ózdi születésű művésznő az egri színház büféjében.

EgyébCsászár Jenő2004. 09. 03. péntek2004. 09. 03.
Bors néni Szőrmókkal nyaralt


A Nemzeti Színház tagja, akinek már édesanyja is színésznő volt, szívesen vendégszerepel a szülőhelyéhez közeli barokk városban. Előbb a Száz év magányban, majd a Bors néni című gyermekdarab címszerepében, amolyan tiszteletbeli nagymamaként láthatta az egri közönség. Ez utóbbi darabot az idei szezonban is műsorra tűzik.
- Júliusban, alighogy leléptem az egri Líceum udvarán felállított színpadról, ahol a Hegedűs a háztetőn című musicalban játszottam már második éve, máris indult a gépem Korfura. Egy hétig élveztem ott a nyugalmat, majd tíz nap Horvátország következett. Az Adria sós vize mindig megnyugtat, a gyönyörű, tiszta tengerben még tempózni is mertem. Későn tanultam meg úszni, ezért a szabad vizekbe csak akkor merészkedem, ha jól látom a meder kavicsos alját - árulja el a művésznő. A sok hal- és bárányétel kóstolgatásával tarkított mediterrán kikapcsolódást két hét balatoni pihenés koronázta meg, amit saját, eddig ritkán látogatott nyaralójában töltött Molnár Piroska.
- Kilenc éve a Kossuth-díjamból vásároltam a fonyódligeti telket, ahol aztán igen lelkiismeretes, de annál lassúbb helyi mesterek jóvoltából végül felépült a ház. Hosszú évekig csak a barátaim felüdülését szolgálta: mivel nem volt időm leruccanni, odaadtam nekik a kulcsot, hogy legalább vigyázzanak a portára. Idén szerencsére volt időm a nagy gonddal ápolt kertemre is. Amíg Kaposváron voltam szerződésben, gyakrabban lejártam, s mindig saját kezűleg ültettem el egy-egy szép bokrot. Az egyik tüskés, ám rózsaszín virágfüzérrel pompázó kúszónövényt egyenesen Horvátországból hoztam Fonyódligetre.
- Augusztusban nemcsak a barátaim társaságát élveztem a Balatonnál, de természetesen velem volt a cicám, Szőrmók is. A sok színházi elfoglaltság mellett a macska az egyetlen állat, amit tarthatok - vallja be a művésznő. - Előadás után, amikor végre megérkezem, megengedi, hogy kicsit kényeztessem, simogassam, de elég szabadságot ad ahhoz, hogy a munkámnak éljek. Attól tartok, ősztől sem lát majd túl sokat Szőrmók, sűrű évadnak ígérkezik az idei. Szeptember közepén kezdődnek a Nemzetiben a III. Richárd próbái, Shakespeare drámájában York hercegnő szerepét kaptam.

Ezek is érdekelhetnek