Csökkenő adók, emelkedő illetékek

A kétkulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével jövőre az átlagos jövedelműek (havi bruttó 140 ezer forint), illetve az annál valamivel kevesebbet keresők (havi bruttó 125 ezer forint) járnak majd jól. Minden kétkeresős, az átlagosnál nem nagyobb jövedelemből élő család mintegy százezer forinttal tarthat meg többet minden esztendőben. Az eddigiek felével emelkednek viszont az illetékek.

EgyébSzarvas Zsolt2004. 09. 17. péntek2004. 09. 17.
Csökkenő adók, emelkedő illetékek


Az adó- és járulékszabályozásban tervezett változtatásokkal együtt jövőre a reálbérek mintegy kétszázalékos emelését lehet elérni - közölte Gyurcsány Ferenc kormányfőjelölt az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén, ahol a kabinet bruttó négy és fél százalékos keresetemelést javasolt 2005-re a versenyszférában. A szakszervezetek ezzel nem értettek egyet, szerintük a reálbéreket kellene ennyivel növelni. A közszféra béremelésére a költségvetéssel együtt tesz majd javaslatot a kormány, de ott is hasonló -  két százalék körüli - mértéken gondolkodik a kormány - hangzott el.
A könnyítések egy részét vélhetően az illetékek jelentős emeléséből fedezné a kormány. A terv az, hogy ötven és hatvan százalékkal emelkedik az egyes okmányokért fizetendő díj összege. A jelenlegi négyezerről hatezer forintra növekszik a magánútlevél illetéke. Ha tíz évre szeretnénk érvényesíttetni az okmányt, akkor a mostani hatezer helyett tízezer forintot kell majd fizetni az elképzelés szerint. A jogosítványért, a forgalmi engedélyért, a gépjármű törzskönyvéért szintén hatezer forintot az eddigi négyezer forint helyett. Tízezer forintra emelkedhet a vállalkozói igazolványok és a működési engedélyek kiadásáért fizetendő illeték, ez az eddigi összeg duplája. Felére, harmincmillióról tizenötmillió forintra csökkentené jövőre a pénzügyi tárca az új építésű lakás szerzésére biztosított illetékmentességi értékhatárt. A legfeljebb harmincmillió forint értékű ingatlanok után is járna tizenötmillió forintig a kedvezmény, s az ezt meghaladó rész képezné az illetékalapot. Nem nő viszont a 35 évnél fiatalabbak első lakáshoz jutását segítő illetékkedvezmény minimuma. Megszűnik ugyanakkor az értékpapír-, a takarékbetét- és az üzletrészörökléshez, illetve -ajándékozáshoz kapcsolódó illetékmentesség. Emelt illetékkel - köbcentiméterenként húsz forinttal - akarja terhelni a tárca az 1800 köbcentiméternél nagyobb gépjárművek, valamint az 500 köbcentiméternél nagyobb motorok vásárlását. Az ennél kisebb járművek után továbbra is köbcentiméterenként 15 forintot kellene fizetni.
Jövőre 18 és 38 százalék lesz a személyi jövedelemadó két kulcsa, másfél millió forint jövedelem felett kell majd a magasabb kulccsal adózni. A munkajövedelmek két-három százalékponttal kevesebbel fognak adózni - állítja a kormány szakértői számításokra alapozva. Az adójóváírások tekintetében még nem tudni biztosat. Annyit tudni: hatmillió forint éves jövedelemre a kedvezmények megszűnnek, három és fél millió forint felett (hatmillió forintig) pedig egyre kevesebb jogcímen lesz érvényesíthető az adókedvezmény. Emelkednek a csatornadíjak, mégpedig legalább húsz százalékkal.
Kicsit könnyebbé válhat a vállalkozások helyzete is: ezerkétszáz forinttal csökken az egyösszegű egészségügyi hozzájárulás, és további kedvezményeket kapnak a pályakezdő fiatalokat, a gyesről, gyedről visszatérő édesanyákat és az ötven évnél idősebb munkanélkülieket foglalkoztató cégek. A tőkejövedelmek adóztatása a tervek szerint nő, 20-ról 25 százalékra emelkedik az osztalék és a forrásadó, valamint  az árfolyamnyereség adója is.

Ezek is érdekelhetnek