Gyurcsánytól kér az agrárkamara

Az elmúlt két évben felgyorsult fejlesztések és a növekvő uniós források ellenére az agrárágazat helyzete továbbra is igencsak törékeny - olvasható abban a levélben, amelyet a húsz megyei szervezetet tömörítő agrárkamara elnöksége juttatott el Gyurcsány Ferenc kormányfőjelölt címére.

Egyéb2004. 09. 17. péntek2004. 09. 17.
Gyurcsánytól kér az agrárkamara


Az agárképviselet szerint az adóskonszolidáció ellenére a gazdálkodók hitelállománya jelentősen nőtt. Az elmúlt évben az aszály, idén a túltermelés okoz komoly termelési, piaci és szerkezeti gondokat. A dokumentum szerint az Európai Unióba belépő gazdaságok  versenyhátrányban vannak, az egész agrárgazdaság pedig nagy piaci zavarokkal küzd. Ezért a vidék felzárkóztatása, fejlesztése céljával több javaslatot is megfogalmaztak a jövő évre. A legfontosabb lépés az lenne - fogalmaz a Csikai Miklós elnök által aláírt levél -, hogy még 2004 őszén mérsékeljék a termelők forráshiányát. Ezért kérik, hogy a kormány kezdeményezze az Európai Bizottságnál: az uniós forrásból finanszírozott, egységes területalapú támogatás összegének felét  még októberben kaphassák meg a gazdák.
A levél kifejti: a nemzeti támogatásokra a 2004. évben előirányzott 132 milliárd forintot kell a jövő évi támogatás alapjának tekinteni. Eszerint - a várható négyszázalékos GDP- és hétszázalékos fogyasztói árszínvonal-növekedéssel számolva - a nemzeti támogatásokra a 2005. évi költségvetési törvényben legkevesebb 147 milliárd forintra lenne szükség. A Magyar Agrárkamara újfent sürgeti katasztrófaalap létrehozását, kéri továbbá, hogy a kormány enyhítsen a mezőgazdasági munkabérek közterhein.

Ezek is érdekelhetnek