Hernádi szúnyoginvázió

A borsodi árhullám levonulása után, a temérdek kár mellett a mocsárszagban felhőző szúnyograjok is kellemetlenül ostromolják a Hernád menti falvak lakóit.

EgyébKeresztény Gabriella2004. 09. 03. péntek2004. 09. 03.
Hernádi szúnyoginvázió


Az érintett 35 települési önkormányzat megkeresésére - némi vita után - a Belügyminisztérium az eddigi 24 milliós védekezési költségbe most beépítette a kémiai és biológiai szúnyogirtás költségeit is, így a központi vis maior-alapból várhatóan már a hét végén megérkezik az ehhez szükséges 21 millió forint az önkormányzatok számláira.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Védelmi Bizottság elnöke, Gyárfás Ildikó elmondta: a korábbi évek tapasztalatai alapján az önkormányzatok pályázatok útján vagy költségátcsoportosítással teremtették elő a szúnyogok okozta fertőzés leküzdéséhez szükséges pénzt, a rendkívüli helyzetre való tekintettel azonban ezt a kormány most átvállalja. Bőcs község irányításával tehát hamarosan megkezdik a Hernád folyó teljes hosszában a szúnyoglárvák irtását, a jobb és bal parti sávtól számított száz-száz méteres szakaszokban mintegy százhúsz kilométeren kémiai anyagokkal, illetve az ártéri területeken visszamaradt vízfoltok mentén biológiai szerekkel. A központi vis maior-alap erre szánt 21 millió forintja a szakemberek szerint két-három szúnyoginvázió elleni akcióra lesz elegendő.

Ezek is érdekelhetnek