Kerti naptár

E héten a gyümölcsösben, a szőlőben és a virágoskertben időszerű teendőket vesszük sorra.

EgyébValló László2004. 09. 17. péntek2004. 09. 17.
Kerti naptár


Gyümölcsös
A most következő héten még átszemezhetjük gyümölcsfáinkat, ezután azonban már csak tavasszal lesz lehetőségünk szaporításra oltás útján. A késő ősz a szabad gyökerű gyümölcsfák ültetésének legalkalmasabb ideje, készüljünk hát időben a telepítésre. Gondoljuk meg, milyen fajokat, fajtákat termesztenénk szívesen, ismerjük meg tulajdonságaikat. Különösen fontos arról tájékozódni, hogy a kiszemelt fajta milyen alanyon áll, illetve hogy öntermékeny-e vagy idegen megporzásra szorul.
Már most hozzáfoghatunk az ültetőgödör kiásásához. Ne takarékoskodjunk a gödör méretével: legalább 100 x 100 centiméter alapterületű és 60-70 centiméter mély gödröt ássunk. Bőségesen trágyázzunk, gondoljunk arra, hogy ez az egyetlen alkalom, amikor abba a mélységbe juttathatjuk a lassan fölszívódó tápanyagokat, ahonnan a gyümölcsfák gyökerei könnyen fölvehetik. Egy-egy gyümölcsfa gödrének aljában 15-20 kilogramm érett istállótrágyát vagy komposztot terítsünk el. A műtrágyák közül a foszfor- és káliumtartalmúakkal töltsük föl a gödröt (nitrogént majd tavasszal adjunk), ezekből 2-3 kilogrammot használjunk föl ültetőgödrönként. Ha a trágyázással végeztünk, a gödörből kitermelt földet húzzuk vissza, hogy az ültetésig megülepedjen.

Szőlő
Szüreteléskor ügyeljünk, hogy a vörös-, illetve fehérbort adó fajták ne keveredjenek egymással. Direkttermő fajtákat (mint például az otelló, a noah, a piros és fehér delevári, a Feri szőlő) sohase tegyünk a többi közé, mert erős szagukkal kellemetlen ízt adnak a bornak. Ha csak lehet, használjunk zúzó-bogyózót, mert ez az eszköz egyrészt eltávolítja a kocsányokat, másrészt a bogyók szétzúzásával megkönnyíti a préselést, a lékinyerést. A hordókat csak háromnegyed részükig töltsük musttal, mert a zajos erjedéskor az alkoholon kívül mustgáz, azon belül sok szén-dioxid is keletkezik, s ha a hordó tele van, a tartalma kifut belőle. Kedvezően hat az erjedés lefolyására a kotyogó, mégpedig azért, mert használatával az erjedés alatt képződő mustgázok úgy távoznak el a hordóból, hogy közben az edénybe nem jut levegő. Így elkerülhetjük, hogy a káros ecetbaktériumok elszaporodjanak a must felszínén.

Virágoskert
Szedjük föl az elvirágzott kardvirág gumóit, tisztítsuk meg a földtől, és válasszuk le róluk a kis gumókezdeményeket. A szárat vágjuk vissza tíz centiméteresre, és tároljuk a növényt száraz, hűvös helyen. Egynyári virágainkat továbbra is gondozzuk, de a fagyok ellen gondoskodjunk védőfóliáról.  Ha a krizantémot eddig szabad földben neveltük, érdemes most onnan kivenni, lebimbózni, becserepezni, és így fólia alá tenni, hogy az átmeneti hervadást még legyen ideje kiheverni, és mire a halottak napja elérkezik, ismét teljes pompájában viríthasson.
Készüljünk arra is, hogy hamarosan be kell vinnünk a szobába az eddig szabadban tartott cserepes növényeinket. Nézzük át egyenként valamennyit, és ha tetvek vagy atkák szívásnyomait találjuk rajtuk, permetezzük meg őket még a szabadban. Ezt követően meg kell várnunk az élelmezés-egészségügyi várakozási idő leteltét, csak utána vihetjük őket zárt helyiségbe.

Ezek is érdekelhetnek