Micsoda (kor)különbség!

Ady, Tamási Áron, Faludy György, Déry Tibor, Jancsó Miklós, Makk Károly, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Szász Endre? Mindnyájan jóval fiatalabb feleséggel oldalukon vágtak neki középkorú életszakaszuknak, majd - Adyt kivéve - idős éveiknek.

Egyéb2004. 09. 24. péntek2004. 09. 24.
Micsoda (kor)különbség!


Az, hogy öregedő, gazdag, hatalommal bíró urak ifjú szeretőket tartanak, semmiféle érdekességgel nem bír, ez gyakori volt, mióta világ a világ. A magyarázat igazán kézenfekvő. Ha házasságot is kötnek velük, az már ad némi szóbeszédre alkalmat, de még mindig nem ritka. Ha pedig - mondjuk - egy hatvanéves gazdag férfi valóban elhiszi, hogy huszonéves felesége önzetlenül és szerelemmel szereti, hát higgye.
S tudják, mi a legmeglepőbb? Hogy néha még ez is megtörténik. Ezt bizonyítják a példaként felhozott házasságok, amelyekben a körülrajongott, híres, sikeres, érett korú férfi iránt érzett szerelem van olyan erős, hogy a nő vállalja azt is: a néhány évig tartó szárnyalás után esetleg évtizedekig töltheti be az ápolónő-gondozónő szerepét, éppen a saját "legszebb" éveiben.
De hát vannak olyan férfiak, olyan nagyszerű alkotók, nagyformátumú egyéniségek, akik megérik ezt az áldozatot. Aki meg egy napon arra ébred, hogy itt áll egyedül, idősen, betegen, mert a még mindig ifjú felesége életörömökre vágyva eltávozott, az elgondolkodhat korábbi döntése helyességén. Például: helyes volt-e vele egykorú feleségét elhagynia a fiatalabb miatt? Az is megesik, hogy ilyenkor visszakönyörgi magát régi asszonyához, ám az esetek többségében már csak elutasítás és némi káröröm fogadja...

Ha a férfi fiatalabb
Előny
Tapasztalt, rutinos partnert kap az élet gyakorlati problémáiban, az ágyban, ráadásul olyan nőt, aki még főzni is tud. A nő általában már rendelkezik az anyagi javakkal, nem neki kell előteremtenie. Ha jó a nőhöz, az hálás lesz és sokszorosan viszonozza a kedvességet.
Hátrány
Hátsó szándékokkal gyanúsíthatják. Komolyabb viselkedést, felelősebb magatartást vár el tőle a nő, mint amire a kora miatt kedve lenne. Néhány év múlva nehéz megjátszani a régi vágyat.
Ha a nő idősebb
Előny
Fiatalnak, szépnek, izgatónak érezheti magát egy fiatal férfi tekintete tükrében. Több szerelemben, izgalomban van része, mint az összes barátnőjének együttvéve. Egyúttal anyai ösztöneit is kiélheti, kedvére kényeztetheti fiatal partnerét.
Hátrány
Állandó készenlétben kell lenni, hogy lépést tudjon tartani. Tudnia kell, hogy a kapcsolat véges. Amikor elhagyják, számolnia kell azzal, hogy mindenki ezt mondja: na ugye, megmondtam...

Szigorúan magánügy
Napjainkban, amikor negyvenes-ötvenes aszszonyok még remek formában lehetnek, nyolc-tíz évnyi korkülönbségen senki nem akad fenn, jobbára magánügynek minősül. Érdekes módon ez a legalacsonyabb, illetve a legmagasabb státusú társadalmi körökben fordul elő leggyakrabban, mivel ők törődnek legkevésbé az eőítéletekkel.
Más kérdés, hogy mindennapos  történet: a fiatal mostohaapa szemet vet a nála csak néhány évvel ifjabb mostohalányra, vagy éppen az kezd ki vele. Nagy családi gubancok, nemegyszer tragédiák következhetnek be az ilyen helyzetekből. Amúgy azonban ki találhat kifogásolnivalót egy szép negyvenéves asszony és egy érett gondolkodású harmincéves férfi kötetlen szerelmi kapcsolatában?

Pletykák kereszttüzében
Míg az idősebb férfi-fiatal nő kapcsolatot évezredek óta ismeri a világ, a fordítottját csak nem régóta viseli el. Amikor a gyönyörű, híres, tehetséges színésznő, Domján Edit és az énekessztár, Szécsi Pál szerelméről pletykált az egész ország - persze, ilyesmiről akkoriban, a hatvanas években még nem szólhatott a média -, óriási botránykő volt a köztük lévő tizenkét év korkülönbség. Olyannyira, hogy alig mertek nyilvánosan mutatkozni, barátok, kollégák kikezdték a kapcsolatot, ami meg is szakadt, nem kis részben az intrikáknak köszönhetően. A pletykák persze továbbra is áradtak, sőt amikor - már több évvel a szakításukat követően - a színésznő a negyvenedik születésnapján véget vetett életének, az az egetverő ostobaság is elterjedt, hogy Domján azért lett öngyilkos, mert rádöbbent, hogy szerelme tulajdonképpen a csecsemőkorában elhagyott fia volt. Ennek a rémregénynek a sikeréhez a butaságon túl hozzájárult az emberek igénye a romantika és a melodráma iránt.

Hódítani, hódítani...
Néhány esztendőn még csak-csak túllépünk, de egy generációnyi korkülönbség tartós kapcsolatban már ezer buktatót hordoz. Kifelé is, mivelhogy meglátszik. Befelé is, hiszen nem lehet azonos az érdeklődése egy ötvenéves asszonynak és egy huszonöt éves fiúnak. Kivételek persze mindig akadhatnak, de azért általában egy ennyi idős nő nyugalomra, biztonságra, melegségre vágyik, míg egy ifjú férfi vágtat, pörög, még önmagát építi, még ezer lehetőséget vár a sorstól.
Valamiért nem tudta ezt például Zalatnay Sarolta énekesnő, aki most őszintén elmeséli a különböző sajtóorgánumokban, hogy fiatal férje az ő hátán felkapaszkodott, majd amikor már nem volt mit nyernie ezen a kapcsolaton, megcsalta, becsapta, sőt kifosztotta.
A sztárvilágban nem ritkák az ilyen húsz-huszonöt évnyi korkülönbségek. A még híres, sikeres nő emeli a férfi tekintélyét, ha egy pályán mozognak, segítheti a karrierjét, általa ismertté válhat. De ez nem feltétlenül érdekkapcsolat: hiszen egy sztár birtoklása nagy győzelem. A nő pedig azt érzi és azt sugározza magából: meg tudok hódítani egy ilyen fiatal férfit, még mindig szép vagyok!

Ezek is érdekelhetnek