Minden ötödik liter hamis

Újra zárjegy kerül a borospalackra. Számítógépes hálózatot építenek ki, hogy a hatóságok minden fürt útját követhessék, a cukorkereskedelmet szigorítják - tervek, melyekkel a borhamisítás és -forgalmazás ellen lépnének a képviselők.

EgyébVarjú Frigyes2004. 09. 10. péntek2004. 09. 10.
Minden ötödik liter hamis


A tervek szerint az eddigieknél sokkal szigorúbb, átfogó borminőségi ellenőrzést vezetnek be, a cukor a jövedéki termékekkel azonos jogi elbírálás alá kerül, a számlaadás elmulasztása ellen pedig teljes körű országos számítógépes készletnyilvántartással veszik fel a harcot.
Az MSZP agrár- és vidékfejlesztési munkacsoportjának képviselői - alig egy héttel a szakmai körökben bírált standolást előíró törvénymódosítás parlamenti visszavonása után - úgy határoztak: heteken belül egyeztetésre hívják a vendéglátással és a szőlőműveléssel-borászattal foglalkozó érdekvédelmi szervezeteket, illetve Pál Béla turisztikai államtitkárt. Magda Sándor munkacsoport-vezető szerint a minőségi borkínálat védelmében legkésőbb jövő januártól a jövedéki termékekhez hasonló figyelmet kell fordítani a cukor kereskedelmi forgalmára, olasz mintára húsz kilóban maximálva az engedély nélkül felhasználható cukormennyiséget. A képviselő megfontolásra ajánlja a borzárjegy ismételt bevezetését is, mert, mint fogalmazott, annak tavalyi megszüntetése komoly hiba volt. A számla nélküli italforgalom a borhamisítás melegágya, az agrármunkacsoport ezért azt javasolja: kétszázmillió forintból ki kell építeni a hegyközségek országos számítógépes készletnyilvántartását. A szőlőforgalom ellenőrzésére szolgáló rendszer adatait valamennyi hatóság képes fogadni és ellenőrizni, így megkerülhetetlen lesz a számlaadás.
Valószínűsíthető, hogy a szigorítások nyomán hat-nyolcszázezer hektoliterrel csökkenne az itthon évente előállított bor mennyisége, mert nagyjából ennyi hamisítvány előállításához nincs szükség szőlőre. Ennek köszönhetően pedig nemcsak eltűnnének az üzletekből a kétes eredetű nedűk, de végre a szőlő felvásárlási ára is emelkedhetne legalább 15-20 százalékkal.Szakértők már hosszú ideje sürgetik a palackos borok gyakoribb minőségi vizsgálatát is. Karakas János szocialista képviselő indítványozta, hogy az Országos Borbíráló Bizottság a megyei szervezetekkel összefogva rendszeresebben és alaposabban vizsgálja a piacra kerülő termékek minőségét. Elképzelhető, hogy az ellenőrzések eredményét a szakminiszter aláírásával rendszeresen megküldenék a nagyobb kereskedelmi láncoknak. Az még nem dőlt el, hogy milyen szankciókkal sújtsák a pancsolókat. A javaslattevők szerint el kell érni, hogy a gyenge minőségű termékeket előállító vállalkozások legalább két évig ne vehessenek részt a borkészítésben, illetve -kereskedelemben.

Ezek is érdekelhetnek