Recept

Jobb napok - kopp-napok

Egyéb2004. 09. 03. péntek2004. 09. 03.
Recept


Hamis erdeigomba-leves
Egy fej felaprított hagymát üvegesre párolunk, majd hozzáadunk 25 dkg felaprított sampinyongombát és megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel megszórjuk. Felöntjük 1 liter húslével. Ha felforrt, hozzákeverünk 2 dl tejszínt és egy kis doboz sűrített paradicsomot. Újra felforraljuk, frissen vágott petrezselyemzölddel meghintjük.

Normann sertéskaraj
Egy kg karajt beleteszünk egy tűzálló edénybe egészben, tetejével lefelé fordítva. Közepes lángon kisütjük a zsírját. A tűzről levéve sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majoránnával, gyömbérrel, és alaposan bekenjük csípős szójamártással. Visszatesszük a sütőbe, alufóliával letakarva fél óráig sütjük, majd melléteszünk két, nagy darabokra felvágott almát és négy-öt szem érett ringlót. A szaftjával gyakran locsolgatjuk. Sajtos burgonyapürével vagy krokettel tálaljuk.

Háromszínű csokoládékrém
Habosra keverünk 4 tojássárgáját 10 dkg cukorral. Állandó kevergetés mellett hozzáöntünk 2 és %u02DD dl tejet, és vízgőz fölött besűrítjük. Hozzáadunk 1 dl zselatint. A krémet három részre osztjuk: az egyikbe teszünk 5 dkg étcsokoládét, a másikba 5 dkg tejcsokoládét, a harmadikba 5 dkg fehér csokoládét. A legvégén a tojásfehérjék kemény habját keverjük bele. Rétegesen poharakba öntjük és alaposan lehűtve tálaljuk.
A menü ára 4 személyre: 2900 Ft.
{p}
Frissítő gyümölcsleves
Negyven dkg vegyes gyümölcsöt (szilva, barack, körte) mossunk meg és felét apróra vágjuk fel. Turmixoljuk össze kevés vízzel. Ízlés szerint adjunk hozzá porcukrot, 5 dl vörösbort, és 1 liter vízzel hígítsuk. A többi gyümölcsöt nagyobb darabokra vágjuk, és a levesbe tesszük. Hozzákeverünk 1 dl tejszínt. Jól lehűtve tálaljuk.

Zöldséges göngyölt oldalas parajpudinggal
Hetven dkg oldalast kicsontozunk, kicsit kiklopfolunk. Megfőzünk 1 kg apró kockára vágott zöldséget. Zsíron megfonnyasztunk 1 kis fej hagymát, majd hozzáadunk 10 dkg apróra vágott gombát és belekeverjük a zöldségeket. Megszórjuk petrezselyemmel és kevés liszttel, majd egy egész tojást keverünk bele. A jól eldolgozott töltelékkel megtöltjük az oldalast, majd összekötjük, és alufóliába tekerve kisütjük, míg teljesen megpuhult. Ha kész, parajpudinggal tálaljuk.

Lángoló őszibarack
Négy nagyobbfajta magvaváló őszibarackot megmosunk, kettévágunk, a magvakat kivesszük. Öt dkg mandulát apróra vágunk. Öt dkg vajat megolvasztunk, beletesszük a barackokat. Meghintjük porcukorral, 1 evőkanál citromlével, majd fedő alatt addig pároljuk, míg a gyümölcs üveges nem lesz. A barackokat tűzálló tálba szorosan egymás mellé tesszük. A megmaradt vajon megpirítjuk a mandulaforgácsot, majd a barackokba töltjük, meghintjük porcukorral és meglocsoljuk fél dl erős rummal. Azonnal lehúzzuk a tűzről, s tálalás előtt az asztalnál meggyújtjuk.
A menü ára 4 személyre: 1900 Ft.

Ezek is érdekelhetnek