Szegeden büntettek

Szeptember tizenegyedikén, szombaton a szegedi II-es kórház sajtótájékoztatót tartott a júliusi leletcsere ügyben végzett fegyelmi eljárás eredményéről.

EgyébTanács Gábor2004. 09. 17. péntek2004. 09. 17.
Szegeden büntettek


Két idős férfi CT-leletét cserélték össze, és ezért tévedésből nyitották fel egyikük koponyáját - a beteg pár napon belül elhunyt. A kórház képviseletében Pajor László, a fegyelmi tanács elnöke közölte: egy beteghordót és két ápolót elbocsátanak, egy harmadikat pedig megrovásban részesítenek. Az ügyeletvezető orvos mulasztását megállapították, de vele szemben lépéseket nem tehetnek, ugyanis nem közalkalmazottként, hanem vállalkozói státusban végzett munkát, ezért csak az őt alkalmazó betéti társasággal szüntetik meg a szerződést - ügyét egyebekben a Magyar Orvosi Kamra etikai bizottsága elé továbbítják. Nem állapította meg a fegyelmi bizottság azoknak a főorvosoknak a felelősségét sem, akiknek a megbízatását a hiba felfedezése után felfüggesztette az akkori igazgató. Egyikük, annak ellenére, hogy ügyeleten kellett volna lennie, nem tartózkodott Szegeden. Szóbeli figyelmeztetésben részesült még a másik ügyeletes, egy szakorvosjelölt, bár a bizottság megállapította, hogy ő mulasztást nem követett el.
Nárai György, a kórház igazgatója - akit nem sokkal a botrány kirobbanása után küldtek kényszerszabadságra - november 1-jei hatállyal lemondott, és négy évre szóló szerződést kötött az intézménnyel. Ő fogja vezetni - főorvosként - a radiológiai osztályt.

Ezek is érdekelhetnek