Sztárgyár

A régi Ki mit tud?-rendezvények adták az ötletet Piszmán Antalnak, hogy életre hívjon egy tehetségkutató versenyt. A Sztárgyár másfél éve működik, túl van már az első versenyen, amelyre háromszáznál is többen neveztek be.

EgyébPethes József2004. 09. 24. péntek2004. 09. 24.
Sztárgyár


Piszmán Antal könnyűzenei rendezvények szervezésével foglalkozik, ismeri a szakma nagyjait, s azok szívesen vállalkoztak a bírálatra. A zsűriben olyan neves előadók foglaltak helyet, mint Vincze Lilla, Vikidál Gyula, Csepregi Éva, Lovasi András, Takáts Tamás, mégpedig Szigeti Ferenc elnökletével és Komáromi István védnökségével.
A Sztárgyár nem olyan valóság show-szerű műsor volt, mint amilyen a kereskedelmi tévén ment. Itt csakis az élő zene, a tehetség és a saját számok felmutatása számított, aminek az lett az eredménye, hogy a döntőben igazán színvonalas produkciókat lehetett hallani.
- Miért van szükség újabb sztárokra, hiszen amúgy is rengeteg van belőlük? - kérdeztem Piszmán Antalt.
- A sztár szót idézőjelbe kell tenni, mert szerintem Magyarországon nincsenek sztárok, csak profi előadóművészek. Mi azokat a fiatalokat akarjuk felkarolni, akik ugyanolyan tehetségesek, vagy tehetségesebbek, mint a már befutott előadók, és szeretnének ismertek lenni. A középdöntőket a Duna Televízió közvetítette. Sajnos a két nagy kereskedelmi tévébe, amelyek a hazai médiapiacot uralják, nehéz bekerülni. A Megasztárt egyébként tőlünk lesték el, a mi versenyeink már javában tartottak, amikor az elkezdődött. Tóth Veronika nálunk a középdöntőig jutott, amikor a Megasztárhoz pártolva visszalépett.
- Ha nincs akkora médiatámogatottsága a versenynek, hogyan lesznek ismertek az induló fiatalok?
- Nemcsak a döntőbe jutott zenészeket, előadókat, de még a középdöntősöket is rendszeresen meghívjuk koncertekre, fesztiválokra, szórakozóhelyekre, road show-kra, ahol az egész ország megismerheti őket. A döntőt egyébként a Csakazértis együttes nyerte, ami azzal jár, hogy nagylemezt adhat ki. Tulajdonképpen a döntő mind a tizenhat résztvevője nyert valamit, szerepeltek a Sztárgyár válogatáslemezen. A Nobles együttesnek már kész a stúdióalbuma, még külföldről is érdeklődnek iránta. A versenyen producerek, menedzserek vettek részt, ők döntik el, kiben van fantázia, ugyanis nem kevés pénzbe kerül egy videoklip, egy lemez, és egyáltalán egy zenekart, egy előadót befuttatni.
- Lesz-e folytatása a versenynek?
- Természetesen. Az elődöntők ebben a hónapban kezdődtek, a döntőt 2005 tavaszán tartjuk meg.

Ezek is érdekelhetnek