Tudományos mozaik

E heti témáink: mesterséges szaglószerv, ételallergia, ötméteres őshüllők.

EgyébValló László2004. 09. 10. péntek2004. 09. 10.
Tudományos mozaik


Elektronikus szimat
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) mérnökei elektronikus orr néven olyan eszközt fejlesztettek ki, amellyel szennyező anyagok, gázszivárgások, élelmiszerek összetétele után kutatnak. Ez a mesterséges szaglószerv segítségükre lehet a fogorvosoknak is: a páciens leheletetét a műorral tesztelve következtetni tudnak a fogak egészségi állapotára. Az elektronikus orr legfontosabb tulajdonsága, hogy olyan illatokat, gázokat, illetve kémiai változásokat is észlel, amire az emberi orr képtelen.

Allergia multivitamintól
Az amerikai National Institutes of Health (Nemzeti Egészségügyi Intézet) munkatársai több mint nyolcezer amerikai gyermek adatát dolgozták föl az ételallergia kialakulásának kockázata szempontjából. A vizsgálatból kiderült, hogy azok a gyermekek, akiket tápszerekkel tápláltak és már féléves koruk előtt kaptak multivitamin-készítményt, hetven százalékkal nagyobb arányban lesznek ételallergiások, mint azok, akik ilyen korukban nem kaptak ilyesmit. Kiderült az is, hogy a csak anyatejjel táplált csecsemők körében nem emelkedett az ételallergia kialakulásának kockázata. A kutatók arra gyanakszanak, hogy a mesterséges táplálás és a multivitamin együttes adása okán bekövetkező, jelentősen megnövekedett allergiakockázat hátterében a D-vitamin nagyarányú bevitele állhat, noha az okozati összefüggés ez idő szerint még nem bizonyított.

Uszonyos őskrokodilok
Százhatvanmillió éves, hal formájú őshüllőkövületekre bukkantak Norvégiában. A mitegy ötméteres őshüllőknek hatalmas fogaik mellett uszonyaik is voltak. A tudósok szerint a jurakorban élt őslények a krokodil és a delfin között képeztek átmeneti formát. Az "uszonyos krokodil" mintegy tíz egyedének megkövesedett csontváza egy kis norvég szigeten került elő, ezerhatszáz kilométerre az Északi-sarktól.

Ezek is érdekelhetnek