Tudományos mozaik

E heti témánk: az Amazonas őserdeje, a Mars és a kínai Nagy Fal.

EgyébValló László2004. 09. 03. péntek2004. 09. 03.
Tudományos mozaik


Ősi város a dzsungel mélyén
Kőből épült egykori nagyváros maradványaira bukkantak perui régészek az Amazonas folyót kísérő őserdő mélyén. A kutatók szerint a mintegy száz négyzetkilométeren elterülő, öt nagy várépületből álló település ezerháromszáz évvel ezelőtt élte fénykorát, tízezer lakosa lehetett. A várost faóriások, tavak és vízesések övezik. A régészek számos sírt is föltártak a falakkal övezett településen, közöttük olyanokat is, amelyekben meglepően jó állapotban őrződtek meg a holttestek.

Ammónia a vörös bolygón
A Mars Express űrszonda ammónia jelenlétét mutatta ki a Mars légkörében. A kutatók az élet jele újabb bizonyítékaként értékelik a fölfedezést. Az ammónia - a metánhoz hasonlóan - nem maradandó összetételű gáz, a napsugárzás  hatására néhány óra alatt elbomlik. Ebből következik, hogy, akárcsak a metán, az ammónia is újratermelődik a bolygó felszínén. Ez kétféleképpen lehetséges: vulkáni működés vagy bakteriális anyagcsere-folyamat eredményeként. A vulkáni eredet ellen szól, hogy a Marson ugyan találhatók vulkánok, ám eddig nem sikerült kimutatni, hogy működnek is. Valószínűbb tehát, hogy a metán baktériumok anyagcseretermékeként képződik a Marson. A légkörben kimutatható ammónia erősíti a föltételezést, hogy a vörös bolygó talajában baktériumok élhetnek.

Falfirkák a kínai Nagy Falon
Kínai régészek a Laoning tartományban futó falrészt vizsgálva különféle jeleneteket ábrázoló vésetekre bukkantak a Nagy Falon. Kiderült, hogy a XVI. században keletkezett falfirkák szerzői, a barátságtalan, kies vidéken szolgálatot teljesítő katonák ugyanúgy múlatták az időt, mint a mai graffitikat rajzoló fiatalok. Ők is a mindennapi életükből vették a témát, amikor szerelmes jeleneteket vagy békés életképeket véstek a falra. Más történeti források is igazolják, hogy a XVI. században e falszakasz parancsnoka engedélyezte katonáinak, hogy magukkal vihessék családjukat. A kutatók föltételezik, hogy a falra rajzolt képek az engedély megadása előtti elégedetlenséget, a katonák szerelmük, családjuk iránti vágyódását fejezik ki.

Ezek is érdekelhetnek