Fáznak a festmények Battonyán

Molnár C. Pál (1894-1981) festőművész életműve egy részét - negyvennégy festményt és huszonkét fametszetet és rajzot - szülővárosának, Battonyának adományozta. Éppen húsz évvel ezelőtt nyílt meg a város főutcáján a festőművész emlékháza, ahol a hagyatékból állandó kiállítást rendeztek.

EgyébMolnár Lajos2004. 10. 08. péntek2004. 10. 08.
Fáznak a festmények Battonyán


Molnár C. Pál unokája, hagyatékának gondozója, Csillag Péter szerint az önkormányzat takarékossági okból fűtési idényben csak 16 fokos hőmérsékletet tart fenn, minek folytán a nyirkos és párás levegő rongálhatja a képeket. A hagyaték gondozója azt kérte a várostól, hogy az emlékházban megfelelő, megközelítően állandó hőmérséklet és páratartalom legyen. Ha erre a városnak nincs pénze, a legveszélyeztetettebb képeket adja vissza a családnak, a többi alkotást pedig egy-két teremből álló emlékszobában állítsa ki.
Molnár C. Pál pályája során mindegyik izmustól tanult, de egyik sem nyomta rá bélyegét véglegesen művészetére. A Battonyán látható, Pegazus lázadása című, 1972-ben festett olajképe a szürrealista és a futurista látásmódot is magán hordozza. Pályáját siker kísérte: az 1937. évi párizsi világkiállítás magyar pavilonja számára készített pannóit a francia bírálóbizottság nagydíjjal, Cyrano de Bergerac-illusztrációit aranyéremmel, a világkiállításon való szereplését pedig tiszteletbeli diplomával ismerte el. Több nemzetközi kiállításon is aranyéremmel jutalmazták. Itthon 1974-ben a munka érdemrend aranyfokozatát kapta meg. Életművének nagyobb része Budapesten, a Ménesi úti műterem-galériában tekinthető meg.
- A battonyai emlékházat 1984-ben kifejezetten erre a célra, az akkori szakmai előírásoknak megfelelően alakítottuk ki - mondta Takács Dezső polgármester. - Közben persze eltelt húsz év, ma már mások az igények. Fűtési idényben a minimális 16 fokos hőmérsékletet tudjuk biztosítani, ha följebb tekernénk a szabályozót, akkor néhány százezer forinttal több lenne a fűtésszámlánk. Battonya város költségvetése egymilliárd-kétszázezer forint, tervezéskor a bevételi oldalról rendszerint százötven-százhetven millió hiányzik, a település saját bevételei alacsonyak, és kevés állami támogatást kap.
A körülmények ellenére az önkormányzat úgy döntött, ragaszkodik a gyűjteményhez. Molnár C. Pál battonyai születésű, képei hatalmas értéket képviselnek forintban kifejezve és eszmei értéküket tekintve egyaránt. Az emlékház a város turisztikai vonzerejét erősíti: évente közel félezren tekintik meg a gyűjteményt.
- Keressük a módját, hogy miként tudnánk előteremteni a fűtés költségét. Ha sikerül megoldást találnunk, nem kell a képeket kisebb teremben összezsúfolnunk. Az önkormányzat alapítványt hoz létre, így próbál felajánlásokból és pályázatokból külső forrásokhoz jutni és megoldani az épület klimatizálását - jelentette ki Battonya polgármestere.

Ezek is érdekelhetnek