Fennmarad a sztrájkfenyegetés

Az egészségügyi dolgozók jó része továbbra is fenntartaná a sztrájkfenyegetést - derül ki az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szervezete (EDDSZ) fölméréséből. Az új egészségügyi miniszterrel, Rácz Jenővel lefolytatott tárgyalásoktól teszi függővé az EDDSZ, hogy lefújja-e a demonstrációs felhívást.

Egyéb2004. 10. 15. péntek2004. 10. 15.
Fennmarad a sztrájkfenyegetés


A gyorsmérleg szerint Pest, Tolna, Hajdú-Bihar és Békés megye több egészségügyi intézményében vállaltak szolidaritást a figyelmeztető sztrájk résztvevőivel, s több helyütt is kilátásba helyezték, később csatlakozni kívánnak a megmozduláshoz.
- A munka törvénykönyvét és a sztrájktörvényt is több ponton megszegték a munkabeszüntetési akció szervezői - közölte Smrcz Ervin, a budapesti Heim Pál Kórház főigazgatója. Kifejtette: a jogszabályi előírásoktól eltérően nem kezdeményeztek egyeztetést a vezetőséggel a sztrájk bejelentése előtt, s a munkabeszüntetéshez az intenzív osztály csaknem teljes létszámmal csatlakozott. Több szakmai szervezet is egyetért a sztrájkkövetelésekkel, de figyelmeztet rá: legyenek tekintettel a betegek érdekeire, hiszen az ellátás bármilyen szűkítése a betegek életét veszélyeztetheti.
A főigazgató elmondta, hogy a sztrájkbizottság a szakszervezet által elfogadott idei módosítások kiiktatását követeli a kollektív szerződésből. Kijelentette: a Heim Pál Gyermekkórházat annak ellenére kár érte, hogy a dolgozók mégsem csatlakoztak az EDDSZ országos munkabeszüntetési akciójához. Smrcz Ervin ugyanakkor elismerte, hogy az egészségügy nehéz helyzetben van, ezért, mint mondta, ő maga is viselte a szolidaritást jelképező ragtapaszt az országos sztrájk idején, de a munkabeszüntetéssel nem ért egyet.
A témához kapcsoplódó hír, hogy jövőre több mint tízezer köztisztviselő kerülhet utcára. Fehér József, a Magyar Közalkalmazottak és Köztisztviselők Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára elmondta, a "kedvezőbb helyzetű" közhivatalokban nyolc-tíz  százalékos elbocsátás lehetséges.

Ezek is érdekelhetnek