Megadóztatnák a reklámszatyrokat

Nagymértékben nőhet a csomagolási hulladékok mennyisége, ha nem vezetik be januártól a darab alapú termékdíjrendszert Magyarországon - állítják a zöldek.

EgyébVarjú Frigyes2004. 10. 22. péntek2004. 10. 22.
Megadóztatnák a reklámszatyrokat


A civil mozgalmak szerint e témában mulasztásos alkotmánysértést követnek el a mindenkori kormányok a döntés elhalasztása miatt. A kormánypártok parlamenti frakciói eközben bejelentették, hogy mindenképpen szeretnék megadóztatni a műanyag italpalackokat és reklámszatyrokat.
Furcsa politikai helyzet állt elő azt követően, hogy a koalíciós pártok frakciói - a kormány szándékával ellentétben - határozottan kiálltak a darab alapon számított termékdíj bevezetése mellett. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által előzőleg "felpuhított" előterjesztés ugyanis még azzal számolt, hogy a termékdíjfizetés kiterjesztésével ismét visszaállítják a betétdíjas csomagolórendszert.
A környezetvédelmi tárca elképzelése szerint a termékdíjakról szóló törvény módosításával nemcsak uniós kötelezettségeinek tett volna eleget Magyarország, de jelentősen megnőtt volna a visszaváltható csomagolóanyagok (műanyag és üveg italpalackok) köre is.
Az Európai Unióban 1996-tól írják elő a hulladékok keletkezésének megelőzését, a létrejövő hulladékok ártalmatlanítását, feldolgozását. A környezetvédelmi tárca elképzelése szerint 2005-től hazánk a darab szerinti díjszámításra tért volna át a különféle csomagolóanyagok (ládák, raklapok, dobozok, palackok, italosflakonok) termékdíjának megállapításában. Hazánkban már hat éve tervezik a szigorítást. Egy, a civil zöld mozgalmak által készített tanulmány szerint az eldobható csomagolóanyagok kizárólagossá válása elsősorban a csomagolóanyag-ipar érdeke. Ezen a módon 25-40-szer több csomagolóeszközt lehet piacra vinni, és ezek árát meg lehet fizettetni a fogyasztókkal.
Az egyik jelentős hazai környezetvédelmi szervezet, a Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) szeretné, ha az eredeti elképzelések alapján szigorítanák a csomagolóanyagok kötelező begyűjtését, ennek hiányában viszont csak azzal értenének egyet, ha a kormány inkább visszavonná a teljes előterjesztést. Attól félnek, hogy a készülő  törvénymódosító javaslat a ma is hatályos előírásoknál lényegesen lazább környezetvédelmi elvárásokat támasztana a gyártókkal és kereskedőkkel szemben, így a környezet állapota a jelenlegi katasztrofális állapotokhoz képest is romolhat - állítja Szilágyi László elnök, aki szerint óriási a veszélye, hogy a mostani kormányzati visszavonulás miatt a csomagolási hulladékok mennyiségének drasztikus növekedése következhet be.
A Duna Kör ugyancsak bírálta a kormány-előterjesztésnek azt a részét, amely a bevásárlóközpontok által forgalmazott "reklámszatyrok" megadóztatására vonatkozik. Droppa György ügyvivő úgy vélte, a tilalmak felállítása, vagyis a termékdíj bevezetése előtt gondoskodni kellett volna a műanyag zacskók pótlásáról. Köztudomású ugyanis, hogy a vásárlók többségénél szemeteszsákként folytatja pályafutását az ingyen osztogatott reklámszatyor. A környezetbarátabb anyagból készült szemeteszsákok széles körű elterjesztése azonban nincs megoldva, ezért elkerülhetetlen a teljes magyar csomagoláskultúra megváltoztatása is.

Ezek is érdekelhetnek