Oltás az influenza ellen

Bár még nem tört ki az igazi influenzajárvány, idejekorán föl kell rá készülni. Tavaly 430 ezren betegedtek meg benne. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak (ÁNTSZ), közkeletű nevén a Köjálnak kampányolnia kell azért, hogy minél többen oltassák be magukat - noha az oltás ingyenes.

Egyéb2004. 10. 22. péntek2004. 10. 22.
Oltás az influenza ellen


Mifelénk az emberek bizonyos tekintetben tartanak az influenza elleni védőoltástól - nyilatkozta lapunknak az ÁNTSZ járványügyi osztályának munkatársa. Az ÁNTSZ-nek nemcsak az általános tájékozatlanság miatt kell reklámoznia az oltást, hanem azért is, mert "ellensúlyozni kell az oltáselleneseket, akik a szövődményekre hivatkozva megpróbálják lebeszélni az embereket a védőoltásokról".
Idén is lesznek plakátok, tévé- és rádióreklámok, melyek az oltás előnyeire hívják fel a figyelmet.
Oltásokkal csak részben lehet befolyásolni a járvány mértékét. Sok függ a biológiától. "Nem lehet tudni, hogy lesz-e idén olyan vírustörzs, amelylyel a lakosság még nem, vagy nagyon régen találkozott" - olvasható az e témával foglalkozó szaklapokban. A terjedést részben befolyásolják a lakosság óvintézkedései, de a szokásokon nem nagyon lehet változtatni. Az emberek utaznak, tömegrendezvényekre járnak, a vírus pedig terjed - fogalmazza meg a hétköznapi megállapítást az ÁNTSZ szakorvosa. Sokan betegen is bemennek dolgozni, mert féltik az állásukat.
Nincsenek tehát pontos adatok az influenzajárványról, mert az emberek vagy nem mennek orvoshoz, vagy könyörögnek, hogy ne írja ki őket. Az orvos pedig senkit nem kényszeríthet otthon maradásra. Egyre gyakoribb viszont, hogy néhány vállalat úgy dönt, nem vállalja annak a kockázatát, hogy influenzajárvány idején kiürüljön a cég, és előre beoltatja - persze önkéntes alapon - a dolgozóit.

Oltóanyag a háziorvostól kérhető
Idehaza egymillió-háromszázezer ember igényelheti ingyen az influenzaoltást - közölte lapunkkal Jakab Dezső járványügyi osztályvezető főorvos. A fokozott kockázati csoportba tartoznak az egészségügyi dolgozók, a hatvan év felettiek, a szociális és egészségügyi intézményekben ápoltak vagy a krónikus betegségben szenvedők. Bárki, aki nem jogosult az ingyen vakcinára, a háziorvosától kérheti az oltóanyag felírását, vagy egyszerűen a gyógyszertárakban is megkaphatja. A társadalombiztosító ötvenszázalékos támogatást nyújt, a védőoltás így nem kerül többe ezer forintnál.

Ezek is érdekelhetnek