Pörög a lemezlovas

Az első diszkókat harminc éve nyitották meg Magyarországon. Az akkori lemezlovasokat manapság DJ-knek hívják, s még mindig nem mentek ki a divatból. Sztárok is vannak közöttük, mint például Sterbinszky Károly, akivel interjúnk készült.

EgyébPethes József2004. 10. 15. péntek2004. 10. 15.
Pörög a lemezlovas


- Miért fontos, hogy egy DJ albumot adjon ki? Nem elég, ha csak a diszkóban szórakoztat? - kérdeztük a népszerű lemezlovast, akinek a közelmúltban jelent meg legújabb albuma, a D. Deejay társaságában készített "AXEtázis a Palaceban 4".
- Napjainkban a DJ-k felzárkóztak azok közé, akiknek saját szerzeményeik vannak, járják a világot, és mivel szeretik a dalaikat, a közönség igényli, hogy azokat lemezen is meghallgassa. Szerintem most érkezett el a DJ-k fénykora, amikor elvárás irántuk, hogy legyen saját szerzeményük, albumuk, remixük. Én is számos dalt írtam.
- Elképzelhető, hogy másokat is megajándékozol majd számokkal? Netán énekelni is hallunk még?
- Csak saját magamnak komponálok. Énekelni sem akarok, mert nem tudok, annak ellenére, hogy hetente járok ének-zene órákra. De azért egy-egy szám kimunkálásával sok időt eltöltök, a Club Rotation egy hónapig készült.
- Miben különbözik a közelmúltban megjelent albumod az előzőektől?
- Stílusa hasonlít az eddigiekhez, de a dalok finomodtak, emészthetőbbek és sokkal rádióbarátabbak lettek. Szerintem pörgősebbek ezek a számok, megtalálhatók bennük a vokális elemek is.
{p}
- A funky zenével kezdted, aztán jött a house. Most milyen stílusban utazol?
- Idén hódít a tech-house, a techno, de ahol a szervezők, a közönség mást kér, ott a clubhouse, az elektro-house és a funky stílusú dalok pörögnek...
- Milyen gyakran lépsz fel? Eljutsz vidékre is?
- Nagyon sokszor fellépek, és nemcsak a fővárosban. Járom az országot; nem válogatok, elmegyek a legkisebb falvakba is. Érdekes megfigyelni, hogy vidékenként változik a fiatalok zenei ízlése: van, ahol a lágyabb klubzenét kedvelik inkább, míg máshol a keményebb technóra van nagyobb igény.
- Ha egy fiatal megkérdezi tőled, mit kell tudnia ahhoz, hogy DJ legyen, mit válaszolsz neki?
- Fontos a jó zenei hallás. Rendelkezzen zenei alapismeretekkel, ritmusérzékkel, és tudjon mixelni.
- Te miért lettél DJ?
- Édesapám is lemezlovas volt; igaz, nem tartozott a legismertebbek közé. Csak hobbiból csinálta. Tőle kaptam kedvet hozzá, tehát nálunk apáról fiúra szállt ez a hivatás, mesterség.
- Mekkora a lemezgyűjteményed?
- Hatalmas. Több tízezer lemezem van. Amikor az ember hetente megvásárolja az újdonságokat, egy idő után a régieket eladja. Haladnom kell a korral, ezért a nagy külföldi DJ-k lemezeit is sorra beszerzem.
- A szórakoztatáson kívül miként tudsz hatni a fiatalokra?
- Sokat beszélgetek velük, és kérésre tanácsokat is adok. Örülnék, ha tudnék nekik segíteni, ha befolyásolhatnám az életvitelüket, de nem töltök be messiási szerepet. Hiába mondom, hogy éljenek egészséges életet, éljenek szeretetben, ha úgysem fogadják meg. Én nem pótolhatom a szüleiket, és különben is, ma rengeteg információforrás áll a rendelkezésükre.
- Amikor hívtalak, éppen edzőteremben voltál. Ezek szerint te is egészségesen élsz?
- Nekem a rendszeres testmozgás gyógymód, hiszen, bár még csak harminckét éves vagyok, gondjaim vannak a vérnyomásommal. Ez részben öröklött betegség, merthogy nem iszom, nem dohányzom, nem drogozom. Csak hát tizenhét esztendeje vagyok DJ, ez idő alatt rengeteg stressz ért, sokat éjszakáztam, és keményen dolgoztam, küzdöttem azért, hogy idáig eljussak.

Ezek is érdekelhetnek