A 103-as járat alkonya

Már nyár végén nyugtalanító hírek borzolták a Tiszafüred és Karcag közötti sínpár mentén élők idegeit. A kis vasúti vonalak tervezett megszüntetéséről, többek között a Tisza-tó és a Nagykunság között közlekedő 103-as számú járat alkonyáról cikkeztek újságok.

EgyébKörmendi Lajos2004. 11. 05. péntek2004. 11. 05.
A 103-as járat alkonya


- Az itt élők úgyszólván a két kezük munkájával hozták létre ezt a vonalat 1896-ban - mondja Pintér Erika, Tiszafüred polgármestere. - A pénzhiánnyal küszködő MÁV Rt. ezt az egyébként költséges és állami feladatot a halmozottan hátrányos helyzetű önkormányzatoknak akarja átadni.
- Amire nincs pénzünk. Még a kötelező feladataink ellátására is kevés - veti közbe Mihály Sándor alpolgármester.
A tiszafüredieket pedig csak ez az egyetlen sínpár köti össze Szolnokkal, a megyeszékhellyel, itt a kórház, a közép- és főiskolák. Ha ez megszűnne, az itt élők homlokán sokasodnának a ráncok. Az utcán vagy a piacon jövő-menő füredi emberek mondanak egy cifrát, ha szóba kerül a vasút megszűnése.
A veszély azonban valódi. A MÁV azzal érvel, hogy ezeken a kis vasúti vonalakon nagyon kevés az utas, és az áruszállítás sem jelentős. A Tiszafüred és Karcag közötti vonalon kívül hasonlóan fenyegetett helyzetben van még a megyében a Szolnok-Lakitelek, a Szolnok-Vámosgyörk és a Kisújszállás-Kálkápolna szárnyvonal is.
Beleznay Sándor, Tiszaszentimre polgármestere tárgyalt a vasút illetékes szakembereivel. Úgy tudja, hogy a decemberben életbe lépő menetrendben szerepel a kis piros, azaz a Tiszafüred és Karcag között közlekedő vonat.
- November elsejétől megszűnik a jegyárusítás a tiszaszentimrei állomáson.
- És hol vesznek jegyet a szentimreiek?
- Egy vállalkozó gazda a boltjában úgynevezett felszállójegyet árusít majd.
A polgármesterek nem fognak össze. A vasút további leépítéseket határoz el, aztán vonatpárokat szüntet meg; persze még nem jövőre, hanem szép lassan.
Karcag felé fúrja magát előre a kis piros vonat, sok rajta a diák, akik most utaznak vissza iskolába. Berekfürdőnél csak egy felszálló akad, de ez nem csoda, hiszen vége az üdülési idénynek. Hamarosan beér a vicinális a Nagykunság fővárosába, leszállnak a diákok.
Egy pillantást vetnek az 1896-ban létesített kis vasútvonal századik évfordulóján állított emléktáblára. Egyikük fejében talán megfordul: megéri-e a kis piros a száztíz éves évfordulót?