Amikor feljelentették a Szabó családot

Hétfő délutánonként a Magyar Rádió 14-es stúdiójába költözik a Szabó család. A közkedvelt folytatásos rádiójáték már negyvenöt éve tart, ottjártunkkor, október végén éppen a 2366. részt vették fel.

EgyébPethes József2004. 11. 12. péntek2004. 11. 12.
Amikor feljelentették a Szabó családot


A fő esemény a család életében, hogy Lacinak (Csurka László) és Mancinak (Moór Marianna) kislánya születik. A papa már túl van a hatvanon, a mama pedig a negyvenen, mégis vállalják a kisbabát, akit Virágnak neveznek el. A felvételen jelen van Major Anna, aki a kezdet kezdetétől figyelemmel kíséri a család történetét.
- Az első adás 1959. június 30-án hangzott el - emlékszik vissza a dramaturg, aki sok rádiójáték, folytatásos műsor, például a Derűre is derű készítésében vett részt. - A Szabó családot hosszú ideig Liska Dénes, a család alapítója írta, de öt éve visszavonult. A szerzők között szerepelt még több mint harminc évig Baróti Géza és Forgács István, később Kopányi György, Szuhay Balázs, Erős Ágota és Bozó László, akinek a sorozat indulásában is döntő szerepe volt. Most is három író viszi tovább a cselekményt: Baróti Szabolcs, Horváth Péter és Pozsgai Zsolt, kéthetente váltják egymást.
- Önnek, mint dramaturgnak, mi a feladata?
- Drámabábának tartom magam; Liska Dénes írópásztornak nevezett. Először is értenem kell a műfajhoz, másrészt, mivel kezdetektől fogva csinálom, mindent tudok a szereplőkről, a cselekményről. Én vagyok tehát az archívum, a szerzőknek segítek például abban, hogy egy adott karakter mit csinálhat, hogyan viselkedhet, összeegyeztethető-e a jellemével. Ha visszautalunk a múltra, emlékeznem kell, hogy valóban úgy történt-e, hiszen az írógárda közben teljesen kicserélődött.
- Minek köszönhető, hogy a műsor talpon maradt?
- Szerintem annak, hogy követte a változásokat, és mindig megfogta a hallgatókat. Már az indulás is izgalmas volt, hiszen a történet krimivel kezdődött, ami akkoriban ritkaság volt. Szabó bácsi nyugdíjba vonult, bement a gyárba elbúcsúzni, és a szövettolvajok leütötték. Követjük a társadalmi változásokat, próbálunk időszerűek lenni, tartalmilag, formailag megújulni. A most felvett részt például a múlt héten írták, és már ma adásban lesz. Nálunk a cselekményre épül minden, és akkor hagyjuk abba a történetet, amikor a legizgalmasabb, hogy felkeltse az érdeklődést a következő részek iránt is. Egy időben meg akarták szüntetni a műsort, mondván, hogy a folytatásos rádiójáték irodalomellenes, elbutítja az embereket. Igaz, vannak buta tévésorozatok, de ez nem tartozik ebbe a kategóriába. Színvonalát garantálják a neves írók, a kitűnő színészek és maga a történet. A Szabó család mindig valami tanulságot, erkölcsileg elfogadható magatartást próbált mutatni, sugallni a hallgatóknak. Ezért is szeretik az emberek.
{p}
- Követik a napi politikát is?
- Régebben politizáltunk, a hallgatók szerint mi megmondtuk az igazat. Manapság beláttuk, hogy ezt nem lehet folytatni, mert amikor egyre élesebbé vált a pártok küzdelme, nem tudtunk igazságot tenni a hallgatók között, annak ellenére, hogy többféle gondolkodású ember szólalt meg a családban. Állandóan betelefonáltak, ha valamivel nem értettek egyet, előfordult, hogy feljelentettek bennünket. Ezért inkább a családi élet került a középpontba. A tragédiákat is igyekszünk elkerülni, helyette az élet vidámabb oldalait próbáljuk megmutatni, hogy az emberek szórakozzanak, derüljenek is egy kicsit.
- Ennyire adnak a hallgatók véleményére?
- Mivel betekintést kapnak a család életébe, ismerősnek tekintik őket, és úgy érzik, bele is szólhatnak a sorsukba. A hallgatók sokszor adnak tippeket is, hogyan kellene folytatni a történetet. Már az kezdetén, a hatvanas évek elején, amikor Zenthe Ferenc első szerepe Balla Tibor zongorista volt, s udvarolt Icunak. Nagy felháborodást keltett, amikor elmentek úszni a Dunára, és Tibor nem tért vissza. Úgy tűnt, belefulladt a folyóba. Rengetegen betelefonáltak, hogy nem halhat meg, sokan pedig még a temetésére is el akartak menni. Egyébként Zenthe Ferencnek sem tetszett, hogy szerep nélkül marad. A hallgatók olyan ötletet is adtak, hogy mégsem fulladt meg, felvették egy hajóra és külföldön tért magához. Úgy döntöttünk, hogy más alakban keltjük életre: Kárpáti Zoltán újságíró lett Zenthe új szerepe, és elvette feleségül Icukát. Volt egy hallgató, aki Kötekedő néven mutatkozott be, és minden héten betelefonált. Ő javasolta, hogy Szabó bácsi halála után legyen, aki tovább viszi a nevét. Így született meg Laci és Manci fia, Jani, aki már huszonéves, és neki is van kisfia, Danika.
{p}
- Most ki tartja össze a családot? Gobbi Hildának Szabó néniként ez volt a szerepe?
- Gobbi Hilda halála után úgy döntöttünk, nem lesz új Szabó néni. Három családra esett szét a nagy család, és a mai napig azon törjük a fejünket, ki tartsa össze őket. Viszont a család így is együtt van, mert a cselekmény összehozza a tagjait.
- Ismer a világon hasonló rádiós sorozatot?
- A miénknél hamarabb indult az angol Archer család és a lengyel Matysiak család. Az egykori NDK-ban is ment egy folytatásos rádiójáték Neumannék: két csengetés címmel, velük közvetlen kapcsolatatot alakítottunk ki. Peti a Balaton mellett összeismerkedett egy német lánnyal, és kiment meglátogatni a barátjával, Ferkóval. Szabó néni is velük tartott. Mivel Gobbi Hilda jól beszélt németül, szerepelt is a Neumann család történetében.
- Tudják, hogy hányan és kik hallgatják a Szabó családot?
- A közvélemény-kutatások szerint a Kossuth adón hétfő este kilenckor sugárzott adást körülbelül nyolcvanezren, a csütörtök délelőttit pedig hatszor többen, tehát majdnem félmillióan hallgatják. A felmérésekből azt is tudjuk, hogy nemcsak az egyszerű emberek, a háztartásban dolgozó nők kíváncsiak ránk, hiszen egyetemet, főiskolát végzettek, fiatalok, középkorúak is figyelik a történetet. Vidéken több hallgatónk van, mert ott eleve többet rádióznak az emberek.
- A Szabó családot nevezhetjük az első magyar szappanoperának?
- Körülbelül tíz évvel ezelőtt elkezdték szappanoperának hívni, de ez nem az. Az amerikai szappanoperákat azért nevezték el annak, mert állandóan félbeszakították őket és reklámokat közvetítettek. Mi nem akarunk semmit sem reklámozni, bár lehet, hogy sok pénzt tudnánk keresni vele. Egyvalamit viszont szívesen és ingyen reklámozunk: a magyar kultúrát. A szereplők párbeszédébe beépíthető, ha megjelenik egy új könyv, bemutatnak egy új színdarabot, filmet vagy megnyitnak egy kiállítást.
- Hogyan oldják meg, ha egy színész megbetegszik vagy szabadságra megy?
- Nyáron előre dolgozunk; év közben, ha valaki például külföldre utazik, akkor nem szerepel a következő adásokban, vagy a szerepe szerint is elutazik. Olyan is előfordul, hogy egy-egy szerepet néhány adás erejéig más színész játszik el, de ez nem a legszerencsésebb megoldás, mert a hallgatók megszokják, megszeretik a hangot. A legnagyobb baj a színész halála. Ilyenkor kétféle megoldás létezik. Az egyik, amikor valakinek át kell vennie a szerepét, mert az adott figura nagyon fontos a folytatáshoz. Ez történt Szabó Ernő halála után, amikor Rajz János lett Szabó bácsi. Vagy például Garics János után Csurka László játssza Lacit. Amikor pedig egy mellékszerepet alakító színész hal meg, a szerepe szerint is elbúcsúzunk tőle. Vajon Gizikét és Péteri urat ki alakíthatta volna a zseniális Kiss Manyi és Horváth Tivadar után?

Még folytathattuk volna a beszélgetést a kulisszatitkokról Major Annával, de újabb szereplők léptek a mikrofon elé. Ferkó (Kovács István) éppen bejelenti barátjának és főnökének, Sete Janinak (Sztankay István), hogy más munka után néz. A történet pedig folytatódik - mint az életben.

Ezek is érdekelhetnek