Díszbogár a zalai bükkösökben

Zalában az erdész szomorú és tehetetlennek érzi magát. Valóságos természeti dráma szemtanúja: az égbe nyúló karcsú bükkök pusztulnak. Előbb csak megsárgult a lombjuk, majd sorra meghaltak, kopasz ágaik riasztó felkiáltójelek a zöldben.

EgyébBozsér Erzsébet2004. 11. 05. péntek2004. 11. 05.
Díszbogár a zalai bükkösökben


- Az egész megyében mutatkozik a pusztulás - fogadott a rossz hírrel Hajdú Tibor, a Zalaegerszegi Erdészeti Szolgálat igazgatója. - Keveset tehetünk ellene, aminek fő oka az aszály. A 2003-as év volt a csúcs, amikor nemcsak a hőségnap volt sok, de még légköri aszály is párosult hozzá. Az erdők páracsapdaként működnek, részben megkötik a levegő páratartalmát, a légköri aszály azonban ezt megakadályozta. A sínylődő fák legyengültek, és a károsítók könnyebben megtámadták őket. A környezeti változások elősegítették egyik-másik rovarfaj elszaporodását. Nagyon megsokasodott a zöld karcsú díszbogár. Mindig volt belőle erdeinkben, de ilyen nagymértékű rajzására még nem volt példa. Most két nemzedéke is valószínűsíthető. Kétszeresen is veszélyessé vált, mert egy olyan gombafajt terjeszt, amely a fák edénynyalábjaiban tenyészik, s elzárja a nedvkeringést.
Gyengültségi parazitaként károsít a bóbitás bükkszú is, amely a faanyagot rongálja. Ha a bükkfa kiszárad, nem tartható lábon úgy, mint a tölgy, mert befülled, néhány hónap alatt tönkremegy, és csak tűzifának, rostfának alkalmas. Ezért óriási feladatot ró az erdőgazdálkodókra a kármentés. Sajnos az aszálykárt más fajok, például a fenyő, a tölgy, az éger is megsínylik.
- Lehet-e védekezni a károsítók ellen?
- Nincs rá mód, mert például a zöld karcsú díszbogár álcája a fa testében van. Egyet tehetünk: mielőbb eltakarítjuk az elpusztult fákat  és a felújításnál más fajokat használunk.
Ebben az évben megközelíti a 280-300 ezer köbmétert az elpusztult fák mennyisége, de a felmérés még nem zárult le, és a magánerdőkről becsült adatunk sincs. A Zalaerdő Rt.-nél Horváth Ferenc termelési vezérigazgató-helyettes elmondta: augusztus elején 160 ezer köbméterre becsülték a károsítást, ez az évi kitermelés negyven százaléka. Nagy erőkkel fogtak a kármentéshez, s emiatt jelentős mennyiségű tervezett kitermelést kellett elhalasztani. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a magánerdőkben is pusztítanak a károsítók, de a kármentést alig kezdték meg, így azok fertőzési források maradnak. Nincs központi támogatás a rendkívüli kár felszámolásához, a gazdálkodóknak pedig nem futja ilyesmire. A zalaegerszegi erdészet igazgatója, Iváncsics Lajos elmondta: fokozatosan alakult ki a nehéz éveket előrevetítő károsítás, tíz év kellene az erdők rendbehozására akkor is, ha megállna a folyamat. A társerdészetektől is érkeztek brigádok, bővített létszámmal tart a kármentés. Készülnek a frissítésre, amihez szerencsére bőven van csemete.

Ezek is érdekelhetnek