Papírhajó a szenteltvízen

Fülöp atya lyukas zokniban is cigánykereket hány. Nézem a színpadi képet, és jobb szememmel a nézőtéren ülő diákokra sandítok, vajon nekik tetszik-e. Somolyognak, szerencsére. Én meg hátradőlök: úgyis őket szólítja meg az egri színházban bemutatott musical címe: Legyetek jók, ha tudtok. Vagy mégsem?

EgyébCsászár Jenő2004. 11. 05. péntek2004. 11. 05.
Papírhajó a szenteltvízen


Az árvák sírfülkében alszanak, ám éhgyomorra fergeteges koncertet adnak néhány kanállal és fazékkal. "Az élet az utcán él" - harsogja a tucatnyi gyerekszereplő a Gerendás-Fábri szerzőpáros dalait, s befeledkezünk a történetbe, amelyet egy film nyomán Vajda Katalin írt magyar színpadra. A nézőtérről az ördögfiókáért aggódunk, Cirifischióért, aki korán megtanulta, hogy előbb jön a has, és csak aztán a morál. Hogy az akasztófán végzi, azt már az első percben megtudjuk.
- Miért mondják az álszent papok, hogy viselkedjek jól, mikor korog a gyomrom, s muszáj lopnom? - kérdi folyton Cirifischio, aki Fülöp atya neveltjeként nő föl, de már kiskorától az ördög settenkedik körülötte. A barát nem prédikál, nem mennydörög, amikor a csemetéje templomi serleget csen. Nem veti meg a felserdült fiút akkor sem, mikor az házat, kertet, pénzt és még több pénzt akar. Cirifischio csavargóból lett kalandorként nekivág a világnak, de csak a gazdag nő hálószobájáig jut.
- Azt hiszi szegény, hogy ez a szeretet - sóhajt Fülöp atya, s tovább vándorol árváival.
Ki is ez a pap, aki maga köré gyűjtötte az utcakölyköket, s becsületre, emberségre tanította őket? "Egy misztikus vagyok bohócruhában", mondja magáról, s papírhajót hajtogat, hogy ússzon a szenteltvíztartó vizében. A később szentté avatott Néri Fülöpről mintázták a zenés játék főszereplőjét, arról az atyáról, aki lehozta a hitet az utca porába, s együtt focizott, bolondozott fogadott gyerekeivel. Mert úgy gondolta, könnyebb a vidám embereket vezetni a lélek útján.
Pereg a színpadi játék. Szorítunk a bűnözővé lett Cirifischióért, de a siralomházból nem hozhatjuk vissza. Ő már odaveszett. A nézőtéren ülő szülők homloka felhősödik. Miről is énekelnek ezek a kölykök? Csak nem rólunk, felnőttekről, akik reverenda nélkül is prédikálunk nekik, és ritkán örülünk velük együtt? Mi nem lennénk elég jók? Az Isten nem egy személy, hanem maga az élet - visszük haza a fülünkben a musical dalát. Az meg csak rajtunk múlik, tudunk-e lyukas zokniban is cigánykereket vetni...

Legyetek jók, ha tudtok
Zenés játék két részben, Luigi Magni és Bernardino Zapponi filmje alapján. Magyar színpadra írta: Vajda Katalin. Dalszövegek: Fábri Péter. Zene: Gerendás Péter. Díszlet/jelmez: Csík György. Koreográfus: Bóbis László. Rendező: Szegvári Menyhért. A főbb szerepekben: Csendes László (Fülöp atya), Gál Kristóf (Cirifischio), Kovács Patrícia (Leonetta), Pálfi Zoltán (Ignác atya), Venczel Valentin (Sixtus pápa), Blaskó Balázs (Iacomo). Novemberben megtekinthető 9-én 16 órai, 10-én 19 órai, 11-én 18 órai, 12-én, 13-án, 16-án, 17-én 19 órai, 18-án 15 és 19 órai, 19-én valamint 20-án 19 órai kezdettel.

Ezek is érdekelhetnek