Piros-kék, ki üti meg a szerencsét?

"Pecsenyés" barátnőmet kerestem a miskolci Búza téri piacon, helyette cigarettaüzérekkel találkoztam. Marcona férfiak között egy angyalarcú lánnyal is. Soha nem dohányzott - most az ukrán dohányból él.

EgyébKeresztény Gabriella2004. 11. 05. péntek2004. 11. 05.
Piros-kék, ki üti meg a szerencsét?


Igazuk van a miskolciaknak: ebből az egyik oldalon ronda kőfallal lezárt piacból mintha elszállt volna a lélek, egyre inkább egy betonbunkerre emlékeztet. Novemberi szürkeség, pangó üzlet, ingerült árusok, kedélytelen vevők. Csak egy mécsesekkel megpakolt targoncát toló fiú fütyörészik vidáman, pedig túl a halottak napján ez a rakomány már káló lesz; de az élet megy tovább. A "pecsenyés" barátnőmnek viszont nem: meghalt szegény, bólogatnak szomorúan a soron, az életvidám asszony nem süt már hurkát, oldalast, kolbászt, mert "elvitte a rák".
Két bácskai paprikával a kezemben ácsorgok, amikor felcsendül mellettem a dallamos szoprán: "Cigit? Kétszázért tessék! Van piros és kék, aki ezt veszi, megüti a szerencsét!" A vékony, farmeros, kék szemű lányt húsznak se nézem, barna hajfonata a hátát verdesi, lábánál reklámszatyor, mellette termetes nőszemély fullánkos szemmel vizslatja körbe a terepet.
Hogy milyen cigaretta ez? A kérdésre a lány két cirill feliratos dobozt mutat, a bagósok szerint a kék gyenge, a piros erős, hasonló a Multihoz, ő nem próbálta, soha nem dohányzott.
- Lássa, nem verek át senkit! A dobozban cigi van, nem keménypapír, amivel a kartont a szabolcsi depókban megtömik, a vevő meg otthon gutát kap! Másnap aztán nekünk reklamálnak, pedig nem tehetünk róla, ha a nagybanin minket is átvernek. Nem elég, hogy a fináncok naponta jönnek! Reggel már elsepertek minket. Behajítottam mindent a kukába. Később kiszedtem. Tegnap egy bokor alatt hagytam a szatyrot, de valaki rohadt szemét ellopta...
- Megint jönnek! - förmed rá az asszony, és a két nő pillanatokon belül eltűnik.
A piacon viharként söpör végig az egyenruhások megjelenésének híre. Kiderül, most vaklárma volt. A rosszarcú férfiak ismét ődöngenek, szájukban a cég reklámjaként "Prinyki" füstölög, kezükben piros és kék dobozokat lóbálnak (aznap ez a felhozatal, semmi extra márka), ha kétszázért túladnak rajtuk, már nem a razziázók ütik le a szerencsét.
Vámos ismerősöm szerint a cigarettázás olyan macska-egér játék, mint Tom és Jerry folytonos hajszája a rajzfilmekben. A múlt hónapban, a jéghegy kicsinyke csúcsaként, a város három nagyobb piacán közel háromezer doboz "ukrán eredetű csempészcigarettát" foglaltak le, belföldi értékük több mint egymillió forint, a jövedéki adó és az áfa, az állam elesett haszna pedig félmilliót kóstált. A "sorozatos jövedéki jogsértéseket elkövető" üzérek többsége persze már ismerős figura, a razziák alkalmával elvétve van náluk cigaretta, mert futás közben eldobálják, inkább veszni hagyják az árut.
{p}
A tettenérés után - alkalmasint még a helyszínen, egy felfordított piaci láda tetején - szabályosan kitöltik az önindigós jegyzőkönyvet az igencsak foghíjas személyi adatokkal, miközben a jogszabályban jártas üzérek mérgesen kifakadnak, hogy ők ebből élnek, és olyan rettenetesen szegények, hogy a bírságot sem tudják kifizetni, elzárással pedig csak akkor büntethetők, ha "vámszabálysértésen", vagyis csempészésen is tetten érik őket.
Másnap minden kezdődik elölről, az olcsó cigi iránt ugyanis akkora a kereslet, hogy a dohánypiacnak állítólag már a harmadát "beterítette" az ukrán áru (Szlovákiából már régen nem érdemes hozni). Az igazi üzlet a román és ukrán cigi, melyet dobozonként 100-150 forintért, a márkásabbakat 200-250 forintért lehet határainkhoz közel beszerezni.

Húszezer egy pakliért
Nagyon drága is lehet a cigaretta! A pénzügyőrök szerint nem kétszázat, elvileg akár húszezer forintot is fizethet valaki egy dobozért szabálysértési bírság formájában, ha rajtakapják, hogy csempészett dohányt szív. Ilyesmire még nem volt példa, Miskolcon azonban a megrögzött bagósok már nem véletlenül bújtatják a cirill betűs paklikat azokba a tokokba, melyek a magyar cigarettákon megjelent "halálosztó" feliratok idején jöttek divatba.

Csalóka látszat
Aki a hivatalos adatok alapján számolhat, becsapja magát. A magyar gyártmányú és a hivatalos import alapján forgalmazott cigi mennyisége ugyanis két-három év alatt jó ötödével csökkent: míg 2000-ben még megközelítőleg 21 milliárd szálról tudott a statisztika, addig az idén 15,5-16 milliárd szálra becsülik a dohányipari szakemberek a dohánygyárakból kikerülő cigaretták mennyiségét. Az államnak tízmilliárdos adóbevétel-csökkenést okozó különbség azonban nem csupán a csempészciginek tudható be: évtizedek óta nem látott cigarettasodrók kerültek elő a fiókból. Merthogy a vágott, zacskóban árusított dohány a jövedéki adó különbsége miatt jóval olcsóbb, mint a dobozos cigi.

Ezek is érdekelhetnek