Ritmusok - érzések

E heti szereplőink: Ronan Keating, Mark Knopfler, Bryan Adams.

EgyébBorzák Tibor2004. 11. 19. péntek2004. 11. 19.
Ritmusok - érzések


Ronan
Az ír származású Ronan Keating 16 esztendősen került a Boyzone együttesbe. A "nyálas fiúzenekarok" divatkorszakában a csapat a legnépszerűbb bandává küzdötte fel magát, csak úgy ontotta a slágereket, lemezeiből 12 millió talált gazdára. Hat év után aztán Ronan otthagyta a csapatot, szólópályára lépett. Akkor mindenki meglepődött a döntésén, de ma már ezt tartja élete legjobb lépésének. A gyerekképű srácból megfontolt felnőtt lett. Sokféle tevékenységbe kezdett. Mindjárt az elején megalapította és menedzselte a Westlife fiúzenekart, hogy hasznosíthassa korábbi tapasztalatait. Koncertezett, lemezeket készített, tévéműsorokat vezetett, jótékonykodott, végiggyalogolta Írországot és megnősült. Keating úr manapság tisztes családapaként két gyermeket nevel feleségével Dublinban. Nincsenek sztárallűrjei, nincsenek hivalkodó igényei. Tízéves pályafutását a 10 Years Of Hits című albumával ünnepli, melyen tizenhat sikerszáma sorakozik. A szólistaként rögzített opusok és emlékezetes duettek mellett a Boyzone-időszakban született dalok közül is felcsendül egy-kettő, ráadásként pedig két vadonatúj felvétel hallható. (Universal Music/Polydor)

Mark
Örülhetünk, hogy a legendás Dire Straits frontembere, Mark Knopfler ereiben magyar vér csörgedezik, mivelhogy magyar bevándorlók gyermekeként született Angliában. Az 55 éves gitármágus, akinek játéka senki máséval nem téveszthető ösz-sze, egy percig sem erőltette tovább zenekarának működését, miután közel két évtized elteltével 1995-ben megérezte, hogy nincs tovább. Persze ő maga azért folytatta. Hamar előrukkolt első szólólemezével, a Golden Heart cíművel, melyet további kettő követett 2000-ben és 2002-ben. Knopfler szaporán gyártotta a filmzenéket is. Tavaly világ körüli turnéja során hozzánk is ellátogatott volna, de motorbalesete miatt elmaradtak a koncertjei. Ám a kényszerű leállás újabb alkalmat adott a komponálásra, a hét hónapos kórházi kezelést követően megújult erővel születtek a számok. A felvételek a napfényes Kaliforniában, a malibui Shangri-La stúdióban zajlottak, innen a lemez címe. A negyedik szólóalbum dalai a korábbiakhoz hasonlóan kellemes, középtempós zene, jellegzetes gitárkezeléssel, és megint csak amerikai ízekkel, néhol countrys beütésekkel. Mark előző lemezein már eljutott Amerikába témáit illetően, most folytatja a távoli kalandozásait egészen Paraguayig. (Universal Music/Mercury)

Bryan
A kanadai illetőségű Bryan Adams már rég kivívta magának a nemzetközi hírnevet. Sokan imádják a rekedtes hangú gitáros-énekes szívhez szóló slágereit, például a Három testőr kalandfilmhez vagy a Szilaj című rajzfilmhez írt betétdalát. Ezúttal azonban legújabb produkciójára érdemes figyelni, már csak azért is, mert hat éve nem adott ki stúdióalbumot. Nem csoda, hogy nagy várakozás előzte meg a Room Service című korongot, melynek külön érdekessége, hogy a zenész világjárása során különböző hotelszobákban rögzítette. Megunta ugyanis a tétlenséget, cipelte magával ministúdióját, és mihelyt elkészült egy-egy nótával, rögvest felvette. A vándorlás körülményeinek persze nyoma sincs a lemezen. Bryan Adams megint hozza a formáját: lüktető nótái és lassú balladái egyaránt nagyszerűek. Előbbiekhez tartozik az East Side Story, az Open Road, a Room Service, utóbbihoz a Not Romeo, Not Julia, a Flying, a Why Do You Have To Be So Hard To Love. Mindegyikből derű, optimizmus, életerő sugárzik. Nem véletlen, hogy a lemez főszereplője ezt az anyagát tekinti pályája eddigi legjobb produkciójának. (Universal Music/Polydor)

Ezek is érdekelhetnek