Ritmusok - érzések

Az e heti sztár-lemezek: R.E.M., Louis Armstrong, Dream Theather.

EgyébBorzák Tibor2004. 11. 12. péntek2004. 11. 12.
Ritmusok - érzések


Rock
Jövőre lesz negyedszázada, hogy Georgia Athens nevű városában megalakult az R.E.M. nevű rockegyüttes. Alig telt el néhány év és máris nagy figyelmet kaptak produkcióik, egy csomó sláger kapcsolódik a nevükhöz. Legismertebb dalaikból, köztük a Losing My Religion, az Everybody Hurts, a Man On The Moon című örökzöldekből tavaly kötöttek csokrot az In Time című válogatáslemezükön. Az 1997-ben háromtagúra fogyatkozott amerikai kultuszzenekar tizenharmadik stúdióalbuma tizenhárom számmal a napokban látott napvilágot Around The Sun címmel. Ahogy azt tőlük megszoktuk, magas színvonalú anyagot adtak ki a kezükből, karakteres dalokkal és tartalmas mondandóval. Ezúttal több a lírai felvétel, kevesebb a slágergyanús nóta. Zeneileg tökéletesen egységes a kép, a szövegekben pedig feltűnik a politika. (Az R.E.M. az amerikai elnökválasztáson John Kerry befutása mellett koncertezett Bruce Springsteen társaságában.) A kislemezre is kimásolt nyitószám, a Leaving New York a poklok poklát átélő város előtt tiszteleg. A trió világ körüli turnéján 2005. január 22-én Budapestre is ellátogat. (Warner Bros.)

Jazz
"A Lajos" - végig így emlegette beszélgetésünk során zenészbarátját Joe Murányi, a világhírű klarinétvirtuóz, aki magyar származású és sokáig Louis Armstrong zenekarában játszott - s csak jó idő elteltével jöttem rá, hogy kicsoda is valójában "a Lajos". Kétségtelen: mindketten ott voltak a jazz bölcsőjénél. Armstrong főleg. A népszerű trombitás és énekes neve és tevékenysége összeforr a jazz történetével. A New Orleans-i kezdetektől a hosszú évtizedeken át tartó műfajteremtésen át napjainkig. Azért írtam napjainkat, mert annak ellenére, hogy Louis Armstrong 1971 óta nincs köztünk, mégis velünk van. Nincs olyan esztendő, hogy ne jelenne meg valamilyen lemeze, legtöbbször válogatás legjobb felvételeiből. Satchmo ("táskaszájú" - ez volt a beceneve) most egy francia készítésű dupla kiadványon CD és DVD formájában "hallat magáról". A What A Wonderful World című kiadvány átfogó képet ad a művész munkásságáról, szólista és zenekari korszakából egyaránt szerepelnek felvételek a húszas évektől kezdve. Legtöbb valódi zenei csemege, ritkán hallott szám. Ráadásként egy 1960-as koncertjének részlete csendül fel, a DVD-n pedig exkluzív archív felvételek peregnek "Lajos" csodálatos világából. (Warner Music)

Progresszív
A progresszív rock jeles képviselője az amerikai zenészekből verbuválódott Dream Theather. A formáció története a nyolcvanas évek közepére nyúlik vissza. A John Petrucci gitáros, John Myung basszusgitáros, Mike Portnoy dobos, Jordan Rudess billentyűs és James LaBrie énekes alkotta csapat a kezdetektől ugyanabban a stílusban komponálja opuszait, melyek nemritkán negyedórásra nyúlnak. Hogy milyen is ez a stílus? A metál, a jazz és klasszikus zene ötvözete. Erre mondják azt, hogy a tűzzel játszanak, meg hogy szentségtörés az efféle elegyítés. De nekik sikerült olyan színvonalon elvégezni a különböző műfajok társítását, amit csak kevesek képesek megtenni a progresszív zene felségterületén. A Dream Teather eddig tizenhat albumot adott ki, melyek többmilliós példányszámban találtak gazdára. Fellépéseiket zsúfolásig megtelt arénákban tartják, számukra nem a látvány a fontos, hanem a zene minősége. Három évvel ezelőtti New York-i koncertjük anyagát három korongon adták ki, és ehhez hasonlóan ugyancsak tripla kiadvány lett a tokiói Budokanban rögzített hangversenyükből is. A több mint háromórás koncertből tizennyolc dal fért fel a Live At Budokan összefoglaló címet viselő lemezekre. (WSM/Atlantic)

Ezek is érdekelhetnek