Sok kis bödönnel nem sokra jutnak

A méhészet sajátos tevékenység: a termelés közösen nem végezhető, ugyanakkor az unió piacára csak számottevő tétellel lehet bejutni, így hát szükségszerű a közös értékesítés. A Körös-völgyi Méhészek Szövetkezetét 2003 áprilisában harminchárom tag alakította meg abban bízva, hogy közösen jobb áron tudják majd eladni portékájukat és eredményesen pályázhatnak támogatásokra.

EgyébMolnár Lajos2004. 11. 05. péntek2004. 11. 05.
Sok kis bödönnel nem sokra jutnak


A múlt év tavaszára a beszerző és értékesítő szövetkezetek támogatása már megszűnt, ugyanakkor lehetőség nyílott rá, hogy - a szövetkezeti formát megtartva - termelői csoportot hozzanak létre. Ennek az volt a feltétele, hogy az alakulás évében árbevételük érje el a harmincmillió forintot. Az akkori ígéret szerint a 2004. február 1-jéig elismerésben részesült termelői csoportok támogatásként megkaphatják az árbevétel húsz százalékát. A Körös-völgyi méhészek kérelmüket még tavaly augusztusban benyújtották, de az öt évre szóló előzetes elismerési határozatukon a február 4-ei dátum olvasható, ezért csak az idei, már tízszázalékosra apasztott támogatás illeti meg őket.
A szövetkezet 2003-ban 51 millió forint árbevételt ért el, idénre 72 milliót terveztek. Ennek alapján júniusban meg is kapták az idei tízszázalékos támogatást. Mivel az elmúlt évhez képest harminc százalékkal olcsóbban veszik át a mézet, ráadásul legtöbbüknél kevesebb volt a mézhozam, mint tavaly, már bizonyos, hogy nem valósulhat meg az elképzelésük. Talán összesen ötven-ötvenöt millióért tudják értékesíteni a szövetkezet méhészei az idei termést. Ha nem érik el a tervezett árbevételt, a tervezett és a tényleges termés után járó támogatás különbözetét 2005. február 15-éig vissza kell fizetniük.
- Rosszak a kilátásaink - fogalmaz Ombodi Sándor elnök. - A tavalyi nyolcszázhúsz forint helyett ma ötszázötvenet fizetnek az akácméz kilójáért. A teleltetésre három évvel ezelőtt méhcsaládonként ezerötszáz forint támogatást kaptunk, az idén csak ötszáznyolcvanat. Tavaly még ötszáz forintot tett ki a gyógyszertámogatás, de ez a csekély összeg is sokat segített a méhészeknek. Sajnos az idén megszűnt. Ez azzal jár, hogy a méh fő ellensége, az atka ellen mindenki úgy védekezik, ahogy tud. Ha megengedett gyógyszereket használnak, akkor egy méhcsalád atka elleni teljes védelme ezer-ezerkétszáz forintba kerül. Mivel ez évre nem kaptak támogatást, mindenki anyagi lehetőségének megfelelően kezeli a méheket, esetleg nem engedélyezett vegyszereket is használ. - Termelői csoportunk öt évre kapta meg az előzetes elismerést. A véglegeshez jóval nagyobb árbevételre lenne szükség, de azt nem tudjuk elérni. Számunkra a társulás hozhat megoldást. Tudomásom szerint legközelebb Gyulán és Debrecenben működik hasonló szövetkezet, velük foghatunk össze.
A Hajdú-Bihar megyei Polgáron a Koroknai Méhészeti Szövetkezet már öt éve közel nyolcvan fővel működik. Tavaly 140 millió árbevételt ért el, erre az évre 160 milliót tervezett, de mivel a piacon harmincöt-negyven százalékkal estek az árak, így azonos, illetve többletteljesítmény mellett is az árbevétel messze elmarad a várttól.
- Az országban tizenhárom előzetes elismeréssel rendelkező méhész termelői csoport működik - magyarázza Koroknai János elnök -, a végleges elismerést még egyetlenegy sem kapta meg. A mienk az egyetlen termelői csoport az országban, amely kiépítette a teljes termékpályát a kaptártól a fogyasztóig, évi háromezer tonna kapacitású feldolgozó üzemmel rendelkezünk. A törvény szerint csak az ilyen csoportok kaphatnak támogatást, ezzel szemben még egy árva fitying sem jutott el hozzánk.
Sajnos a legtöbb csoportnak nincs sem telephelye, sem feldolgozókapacitása. Ténylegesen csupán a felvásárló feladatát látják el: összegyűjtik a tagoktól a mézet, és eladják valamelyik hazai feldolgozónak. Csak épp a felvásárlás költségét az ő esetükben nem a feldolgozó fizeti, hanem az állam. Az előzetes elismerést öt évre kapták meg, ennek leteltével feloszlanak: addig a támogatás megszerzéséért maradnak fönt.
- Nyilvánvaló, hogy az értékesítéshez a méhészeknek is össze kell fogniuk. Már húsz éve jelen vagyunk a német piacon, amelyet hat-hét nagykereskedő ural. Kis tételekben nem lehet oda szállítani, csak legalább tíz-tizenöt kamionnal. Vélhetően Magyarországon is előbb-utóbb kialakul néhány szövetkezeti egyesülés, amely a termelők nagy részét öszszefogja majd - véli Koroknai János.

Ezek is érdekelhetnek