Tengernyi tengeri áll még lábon

November elsején kezdődött az a féléves időszak, amikor a gabonatulajdonosok felajánlhatják terményeiket uniós intervenciós felvásárlásra. Az első három hétben 1,843 millió tonna felajánlás érkezett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) - tudtuk meg Botos Károly területi igazgatótól.

Egyéb2004. 11. 26. péntek2004. 11. 26.
Tengernyi tengeri áll még lábon


E mennyiség nagyobbik része búza, kukoricából pedig körülbelül 637 ezer tonnát ajánlottak fel. A gazdálkodók sok helyen még várnak a betakarítással abban reménykedve, hogy a szántóföldön még szárad a termés, és kevesebbe kerül majd a szárítás. Ez azonban nem mindig jó taktika, mert idén meglehetősen csapadékos az ősz. Sok termelő azért halasztja el a tengeri aratását, mert nem tudja hová elhelyezni a termést. Az intervenciós felvásárlás ugyanis nem valósítható meg akkor, ha valaki a tábláról húszszázalékos nedvességtartalmú kukoricát szeretne eladni. A termést májusi morzsolt állapotban, tehát 14,5 százalékos nedvességtartalommal vásárolják fel, természetesen azután, hogy megfelelt a laboratóriumi vizsgálatoknak.
Botos Károly szerint ma az a nagy gond, hogy sok termelőnek nincs szárítója, tárolója, csak kukoricája. Ők kénytelenek a saját költségükön szárítani és tárolni, ami pluszkiadásokkal jár. Akiknek erre nem futja, azok kénytelenek olcsón eladni terményüket olyanoknak, akik rendelkeznek tárolókapacitással. Most ők vannak előnyben, mert a nyomott árakon átvett gabonát már mint tulajdonosok ajánlják fel intervenciós felvásárlásra.
Rendhagyó év az idei, hiszen az uniós intervenció akkor kezdődik, amikor rekordtermést, mintegy 17 millió tonna gabonát kell elhelyezni. A gond az, hogy nincs ennyi tárolókapacitás, ráadásul az export is nehezen megy, mert máshol is jó termést takarítottak be. A helyzetet tovább rontja, hogy csökkent az állatállomány, így takarmányként is kevesebb gabona fogy. Nehéz ma a raktárak tulajdonosaival szerződést kötni intervenciós tárolásra, mert senki sem tudja szavatolni, hogy a raktárak az új termésig kiürüljenek, hiszen a gabona már az unió tulajdona.
A még kint lévő kukorica sorsa a gazdálkodótól függ, az ő joga és felelőssége a betakarítás és az értékesítés. Az intervenció egy lehetőség, a hivatal dolga az, hogy kezelje a felajánlásokat, és az uniós előírásokat betartva vezényelje le a felvásárlást.

Ezek is érdekelhetnek