Vízbe fulladt remények

Elképesztő károkat okoz a belvíz, napról napra újabb sokkoló híreket hallunk a pusztításáról. Nemrég Kulcson a házak egy része lakhatatlanná vált, mikor megindult az átázott löszfal.

Egyéb2011. 01. 28. péntek2011. 01. 28.

Kép: Löszfalcsúszás Kulcs üdülőövezete, ahol megcsúszott a partfal a Duna közelében. A Deák Ferenc és a Hullám utca lakói közül harmincöt embert kitelepítettek. 2011.01.19. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Vízbe fulladt remények
Löszfalcsúszás Kulcs üdülőövezete, ahol megcsúszott a partfal a Duna közelében. A Deák Ferenc és a Hullám utca lakói közül harmincöt embert kitelepítettek. 2011.01.19. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Kulcson, e Fejér megyei településen nemrég megmozdult a föld. Házak repedtek meg vagy dőltek össze, az embereket kitelepítették az életveszélyessé minősített épületekből. Az aszfaltutakon és a kertekben mindenütt méretes hasadékok tátongnak.

– Ez csak a kezdet – riogat előre a telefonban Oszvald Tamás, a Magyar Bányászati és Földhivatal főosztályvezető-helyettese. – Amint levonul a Dunán az árhullám, újabb csuszamlás várható. Mostanáig a víz megtartotta a löszfalat, amely az apadás következtében tovább szakadhat.

A kulcsi polgármester terepjárójának hátsó ülésén négyen szorongunk, de a sarkon posztoló rendőr nem emiatt akadékoskodik. Neki azt mondták, senkit ne engedjen a megcsúszott utcákba. Végül mégis lemehetünk a kacskaringós meredélyen a Dunához közelebbi Hullám utcáig. Megrepedt házak, a rokonoknál vagy a hajóállomáson éjszakázó lakók.

A domboldalon 1964-ben csúszott meg igazán utoljára a föld, ám utána lankadt a veszélyérzet. Dunaújváros fejlődésével párhuzamosan épült be a hely, a panelból költöztek ide az emberek. Parcellázás kezdődött, a panorámás telkeket egy forintért lehetett megvenni, előbb csak könnyűszerkezetes épületeket engedélyeztek, utóbb bevezették a vizet és a villanyt, belterületbe vonták, és immár nehézszerkezetű házak is épülhettek. Csatornázásról persze senki nem gondoskodott, elegendőnek vélték a szikkasztókat, pedig azok növelik a talajvíz szintjét. Kulcson ráadásul a ”64-es csuszamlás összegyűrte a kőzetrétegeket, amelyek gátként állják útját a talajvíznek.

– Nagynéném mesélte, hogy hajdanán ez disznólegelő volt, mindenütt forrásokkal – mondja Kiss Csaba polgármester. – Akik akkor építkeztek, mind tudták, hogy milyen kockázatos ez a terület. Az utcák kialakításakor a források zömét eltömték – ezzel csak rontottak a helyzeten. A lösz azóta is folyamatosan küldte a jelzéseket. Az idősebbek, akiknek régi építésű házuk van, gyakran mondogatták, hogy minden évben tíz centi földet kell tömködni a lépcsők alá. Meg is mozdult az egyik lenti utca. Az akkor készült szakvélemény a terület megerősítését sürgette. 450 millió forintra adtunk be pályázatot, de nem nyertünk.

Szomorkás az idő, köd szitál. A Deák Ferenc utca végében zajlik a kiköltöztetés. Kertész Jánosnak muszáj itt maradnia, amíg a rendőrség le nem plombálja a házát.

– Kerüljenek beljebb – int kezével, de bajos a bejutás. A kocsibejáró a kapunál jó fél méterrel magasabb, mint beljebb. Még éppen ki tudott jutni autójával az utcára, igaz, pallókat kellett kölcsönkérnie. Harmincöt évig dolgozott Németországban, 1994-ben vette a lakóházat, hogy itt töltse nyugdíjas éveit. Akkor senki sem figyelmeztette, de később sem aggódott túlságosan, mert a földmozgás megállt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek