Grönland sugároz

Radioaktív sugárzást tapasztaltak a grönlandi Thule lakói – számol be a BBC. A dán kormány tagad, az okok 1968-ig nyúlnak vissza.

EgyensúlyIlijin Kinga2008. 11. 13. csütörtök2008. 11. 13.

Kép: Mandatory Credit: Photo by Eye Ubiquitous / Rex Features ICE FLOE, QOORUG FJORD, GREENLAND GREENLAND , Fotó: Eye Ubiquitous / Rex Features

GREENLAND
Mandatory Credit: Photo by Eye Ubiquitous / Rex Features ICE FLOE, QOORUG FJORD, GREENLAND GREENLAND
Fotó: Eye Ubiquitous / Rex Features

Vadászok vették észre először, hogy valami nincs rendben Grönland északnyugati partjainál, amikor több elejtett fókát is találtak kiszáradt belső szervekkel –írja a BBC tudósítója. Az elmúlt években négy beteget diagnosztizáltak radioaktív sugárzás okozta tünetekkel, közülük ketten meghaltak. A környéken élők harcba kezdtek, mert úgy vélik: ha a kormány elismerte volna a sugárzás létét, hamarabb, jobb túlélési esélyekkel kezelhetik a betegeket.
A sziget fölött egy nukleáris robbanófejeket szállító B-52-es zuhant le negyven évvel ezelőtt. A négy robbanófejből három lezuhant, és a jégen darabokra tört. A helyszínre siető környékbeliek akkor és a következő néhány hónapban egy nagyszabású amerikai katonai művelet keretében segítettek megtisztítani a területet. Azt mondják, nem kaptak különleges védőfelszerelést. Az egyik fegyvert ráadásul nem sikerült megmenteni: a jégen átolvadva a tengerbe süllyedt. Miután a tengeralattjárós keresés nem járt sikerrel, amerikai szakértők úgy nyilatkoztak, a tengerfenéken a nukleáris robbanófej nem okozhat környezeti károkat.
Most, amikor a károk mégis nyilvánvalónak látszanak, a helyiek sorra járják az európai bíróságokat. Azt állítják, a dán kormány nem tett eleget egy európai irányelvnek, melynek értelmében gondoskodnia kellett volna a Thule-iak kivizsgálásáról. A kormány azt állítja, kivizsgálták az ügyet és nem találtak összefüggést a baleset és a megbetegedések között. A munkások szerint épp azért hiányzik a bizonyíték, mert kivizsgálásukat nem kezdték meg időben. A grönlandiak érveit eddig sehol nem találták elegendőnek.
- A dán kormány és a hatóságok addig húzzák az időt, amíg senki nem marad, aki átélte a balesetet – véli Jens Zieglersen, a mentésben segítő egyik munkás. Kívánjuk: ne legyen igaza.

Ezek is érdekelhetnek