Pusztulnak a zalai, somogyi és vasi erdők

Egyre súlyosabb gondokat okoz Nyugat-Magyarország erdőségeiben a klímaváltozás miatt kialakult csapadékhiány: egyre csökken a fenyőerdők, bükkösök, tölgyesek területe, emberi beavatkozás nélkül már nem lehet a folyamatot lelassítani - mondta Szép Tibor, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. igazgatója.

EgyensúlySzabad Föld Online2009. 06. 12. péntek2009. 06. 12.
Pusztulnak a zalai, somogyi és vasi erdők

Vas, Zala és Somogy megyében az elmúlt évtized időjárása az erdőgazdálkodóknak nagy károkat okozott. Vas megyében az elmúlt években az egészségügyi okok miatt végzett fakitermelés megközelítette az évi 150 ezer köbmétert, az összes fakitermelés közel felét, ez pedig hosszú távon ellehetetlenítheti a gazdálkodás feltételeit, és tönkreteszi az erdők ellenállóképességét is - mondta az igazgató az MTI szerint.

A szakemberek szerint a károk a természetvédelmi rendeltetésű erdőket is komolyan veszélyeztetik, hosszú távon az egyszerű passzív természetvédelem nem jelent megoldást, csak aktív beavatkozással, erdészeti módszerekkel mérsékelhetők a károk és a további pusztulás.

A Kárpát- Medencében az erdőövek, - bükkös, tölgyes, cseres, erdőssztyepp, sztyepp, félsivatag - a klímaváltozás miatt várhatóan eltolódnak. A nem öntözött termőhelyeken, a bükkös helyét tölgyes, a tölgyes helyén cseres veheti át.

Szép Tibor úgy vélte, egyes területeken eltűnhet az állandó zárt erdőborítás, ami a biológiai és gazdasági érték elvesztésén túl turisztikai károkat is okoz. A természetjárók egyre gyakrabban találkozhatnak úgynevezett "tarvágásos" területekkel, az viszont általában nem szembetűnő, hogy ezekre sokszor a többi erdő védelmében van szükség.
Jellegzetes a pusztulás a lucfenyő állományban, ahol a kiszáradáson túl a szúkártevők elterjedése miatt is szükség lehet a fák egészségügyi okból való kitermelésére. A szuvasodás miatt sajnos ma már biztosra vehető, hogy Nyugat-Magyarországról a lucfenyvesek előbb-utóbb teljesen el fognak tűnni, helyüket mesterségesen telepített tölgyesek vehetik át - mondta a szakember

Ezek is érdekelhetnek