Szemetet olcsón is lehet venni

Továbbra sincs élénkülés a másodlagos nyersanyagnak számító szelektíven gyűjtött hulladékok piacán, mely a tavaly beköszöntött világgazdasági válság óta komoly pozícióvesztést szenvedett el – mondta a pécsi hulladékkezelő BIOKOM Kft. cégvezetője az MTI-nek.

EgyensúlySzabad Föld Online2009. 06. 30. kedd2009. 06. 30.
Szemetet olcsón is lehet venni

Genczler István beszámolt arról, hogy az ágazat szereplői felvásárlási és értékesítési szempontból egyaránt problémákkal küzdenek, miután a feldolgozott, szelektíven gyűjtött hulladékok legnagyobb vevői, a csomagolóanyag-gyártó cégek egy része beszüntette tevékenységét, vagy a termelés jelentős korlátozása következtében az idén a tavalyinál kevesebb nyersanyagra tart igényt.

Tekker Tamás, a Magyarország első és legnagyobb forgalmú, pécsi hulladék-válogatóművét üzemeltető BIOMARK 2000 Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy bár a szelektíven gyűjtött hulladékok értékesítése folyamatos, az ár a tavalyi töredéke csupán. Példaként hozta fel, hogy a hullámkarton és a leggyengébb vegyes papír ára a tizedére esett vissza, egyes papíráruk kilóját a tavalyi 15 forint helyett mindössze 2 forintért veszik át a társaságtól.

A műanyagok átlagosan 60-70 százalékkal érnek kevesebbet, a 2008-ban még igen keresett és 70 forintos kilónkénti áron kínált polisztirolokért ma mindössze 10-15 forintot fizetnek. Vannak azonban olyan, ritkán keletkező, könnyű fajsúlyú hulladékok, amelyek gazdaságos szállítása és feldolgozása szinte lehetetlenné vált a jelenlegi gazdasági környezetben – tette hozzá.

Tekker Tamás megjegyezte: 2008-ban 15 ezer 600 tonna hasznosítható hulladékot vettek át és dolgoztak fel a válogatóműben, de mivel az idén az ipari termelőktől várhatóan 30, a lakosságtól 10 százalékkal érkezik kevesebb másodlagos nyersanyag a tavalyinál, a mostani lesz az első év, amikor nem emelkedik az Eperfás úti válogatóműbe kerülő mennyiség.

Genczler István kitért rá, hogy a válság következményeként az elmúlt hónapokban eltűntek azok a társaságok, amelyek a korábbi konjunktúrában amolyan „hullámlovasai” voltak az ágazatnak. Ezek a cégek a kötelező közszolgáltatás igénybevételére nem kötelezett, nagy tömegű hulladékot kibocsátó ipari és kereskedelmi vállalatokkal szerződtek, s a könnyű begyűjtésre szakosodva olyan árakkal dolgoztak, amelyekkel a kötelező, nagyobb költséggel járó feladatokat ellátó közszolgáltatók nem tudtak versenyezni. – A magukra hagyott partnerek a közszolgáltatókhoz fordultak, hogy náluk helyezzék el hulladékaikat, de kemény tárgyalásokat kellett velük folytatni annak elfogadására, hogy ez a válság miatt a korábbihoz képest rosszabb anyagi feltételek mellett oldható csak meg, sőt, olykor áldozatokat kell hozniuk, egyes esetekben nekik kell fizetni a szállításokért – fűzte hozzá.

Genczler István reményét fejezte ki, hogy az ágazat szigorú finanszírozási környezetben is túl fogja élni a válságot, és még a piaci helyzetre való hivatkozással sem következhet be a lakossági szelektív hulladékgyűjtés korlátozása vagy megszüntetése. – Ez amúgy sem állítható le egyik napról a másikra, hiszen egy gondosan kiépített, megszokott, sokak által kedvelt rendszer leépítését egyetlen szolgáltató sem engedheti meg magának – jegyezte meg.

A cégvezető megítélése szerint a piaci átrendeződések után, a gazdaság élénkülésével 2011-ben lehet újra jelentős a kereslet az eddig közvetlenül, vagy nyugat-európai közvetítőkön keresztül most Németországba, Ausztriába, valamint a Távol-Keletre exportált másodnyersanyagok iránt. Addig azonban a szerényebb volumenű eladáshoz is folyamatosan szükség van újabb és újabb értékesítési csatornák keresésére.

Ezek is érdekelhetnek