Barátkoznak a környezettel a fesztiválozók

Elérte a zöldhullám az idei fesztiválszezont is. A nagy magyar zenei fesztiválok sorra jelentik be, hogy ők bizony környezetvédők, és egymást túllicitálva állnak elő zöldebbnél zöldebb ötletekkel.

EgyensúlyIlijin Kinga2009. 07. 11. szombat2009. 07. 11.
Barátkoznak a környezettel a fesztiválozók

Lejárt már az az idő, amikor az „és te mit teszel a környezetedért?” kérdésre elég volt a „szelektíven gyűjtöm a szemetet” varázsigével válaszolni. Ezt szerencsére a nagy fesztiválok is belátták, s amellett, hogy már mindenhol alapfelszereltségnek számítanak a színes kukák, újabb ötleteket próbálnak bevetni a környezettudatos fesztiválozók becsalogatásáért.

Az éppen folyó Balaton Sound például a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Fesztivál díját is elnyerte – írta meg a Greenfo. A Zamárdiban zajló fesztivál szervezői vasúti kedvezményekkel és különbusszal támogatják a közösségi közlekedést, a bicikliseket pedig bringatárolókkal várják. A fesztiválokon jellemzően óriási hangszennyezés ellen lesugárzott hangrendszerekkel, a porszennyezés ellen porvédő borítással próbálnak védekezni.

A július 15-19 között megrendezésre kerülő Hegyalja Fesztivál már áprilisban jelezte, hogy az idén a széndioxid-semlegességet tűzték ki célul. Első akciójuk ennek kapcsán az volt, hogy Hegyalja-jeggyel jutalmazták a gerillakertészkedőket. Emellett kampányoldalukon saját lépéseket is ígértek, melyekről sajnos máig sem számoltak be részletesebben. Ha hihetünk az áprilisi ígéreteknek, a Tokaj-Hegyalján fesztiválozók videoüzenetet küldhetnek a minisztériumba, környezetvédőkkel és politikusokkal beszélgethetnek, megkóstolhatják az E-jelű adalékokat, kiállításon tanulhatnak a fogyasztásról és lebomló evőeszközökkel vacsorázhatnak.

Az utóbbi eszközt az augusztus végén sorra kerülő Szegedi Ifjúsági Napok is beveti, de itt a vacsora mellé a sör is visszaváltható vagy komposztálható pohárban jár, a nehéz ébredés után pedig fair trade kávét is kortyolhatnak a látogatók. Szegeden is lesznek biciklitárolók, a fesztiválon riksa-taxik is közlekednek majd, és a MÁV-val is együttműködnek a szervezők – ám ennek részletei eleddig még nem derültek ki. Az azonban már biztos, hogy a SZIN indul a Greener Festival (Zöldebb Fesztivál) pályázatán, s ha megfelel a követelményeknek, akkor Közép-Európa első, ilyen minősítéssel rendelkező fesztiválja lehet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek